Totul despre MĂMĂLIGĂ. Rețeta domnitorilor români
Mămăliga, reper istoric pentru România
Povestea mămăligii, menționată de cărturari și domnitori aleși din istoria României începe cu meiul. Ce era meiul? Trebuie menționat că acest ingredient reprezintă unul dintre cele mai populare culturi ale strămoșilor noștri.
Meiul (supranumit la chinezi „regele cerealelor”) era cultivat în părțile noastre nu mai puțin de 7 mii de ani în urmă, arată descoperirile arheologice făcute în zona Moldovei. Pe lângă lapte și mied, meiul și mălaiul era mâncarea tradițională a geto-dacilor, așa cum menționează autorul antic Plinius, chiar dacă se atestă și cultivarea grâului la strămoșii noștri.
Ce spunea Dimitrie Cantemir
În „Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir amintește de pâinea făcută din mălai în Țara de Jos:
„Mălaiul crește atâta de frumos în țara de jos, cât este cu putință, pentru aceea au și țăranii acest proverb: „Că mălaiul în țara de jos și merele în țara de sus, n-au coajă”. Pre acesta măcinându-l ei, îl frământă și-l fac pâine și-l mănâncă mai vârtos cu unt, când este cald”.
Cum ne-a salvat mămăliga poporul
Dacă în Europa porumbul a ajuns în secolul 16, fiind adus în Spania de Hornan Cortes, în Banat cultivarea porumbului este atestată în anul 1692, unde pătrunde de la comercianți sârbi, motiv pentru este numit cu cuvântul slav „cucuruz”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!