Politică

Totuși politizare sau depolitizare?

Oamenii mereu au fost mai uniți în porniri legate de “arsul pe rug” al cuiva, în intenții care pornesc de la: “jos hoții” și “la pușcărie”. Așa suntem noi. Nu ne complicăm să analizăm prea mult, îi lăsăm pe alții să decidă când și cum, pe cine și de ce.

Totul se cunoaște prin comparație. Oamenii, faptele, vremurile.

Puteți avea cele mai bune strategii și planuri, discursuri bine citite în fața angajaților și mesaje de felicitare la fiecare zi de sărbătoare din calendar. Dar, nimic nu se va întâmpla fără oameni. Nu se va schimba nimic în realitate până nu-și schimbă atitudinea cei care ocupă funcțiile mari în acest Stat!

Prea mare e sacrificiul la care merg acum unii membri de Guvern. Din frică să nu fie trădați (e și asta o problemă interioară a managerilor) numesc în diferite funcții oamenii loiali, cunoscuți, prieteni, rude. Dar, pierd enorm din capacitate și astfel procesele vor degrada. Ce folos că te înconjori cu cei care aparent îți sunt aliați, dacă devii mai slab și mai vulnerabil. Vorbesc prin prisma a ceea ce cunosc și a acțiunilor care au loc acum în instituțiile statului.

Mulți ani am auzit despre necesitatea depolitizării proceselor, mai ales la MAI. Să zic că cineva a reușit să o facă până la capăt, nu, dar nici nu cred că se va întâmpla vreodată. Și totuși, când promiți oamenilor că vii să depui efort ca acest lucru să se întâmple, când le spui celor buni că vor fi promovați și că de azi înainte totul va fi “altfel”, e absurd să faci inversul.

Și astăzi oamenii sunt invitați și îndemnați să-și depună demisia. Nimeni nu-i întreabă ce vor face după și cu ce vor întreține familia, după ce au dat statului 6, 8, 10, 20 de ani din viață.

Motive:
– Sunteți un profesionist, dar politic nu e posibil să facem echipă;
– Ați lucrat cu alți miniștri;
– Ne-au spus cei de la SPIA că aveți păcate;
– Avem semnale.

Asta aud oamenii care pleacă zilnic la rugămintea celor “sus puși”.

Nu mai zic de cei care au luptat cu diferite abuzuri și care au fost alungați ilegal din sistem. Cică la MAI există o listă neagră, lungă, plină de oameni care nu au șanse să revină sau să activeze în această perioadă. Cine a făcut această listă? În baza la ce? Care sunt motivele legale și cine a dat dreptul unor angajați ai statului sa împartă oamenii în liste albe și negre, în buni și răi, în ai noștri și ai lor?!

Toți noi am vrut schimbare, dar nu repetarea istoriilor vechi. Nu promovarea de duble standarde, nu discriminare, nu schimbarea unor oameni cu alții, dar schimbarea atitudinii față de angajați, de procese și angajamente.

Sunt atâtea metode prin care ați putea să obțineți succes și rezultate, dar alegeți să-i grupați pe oameni într-un Blacklist, iar ei automat vor fi cei care vor avea destule argumente și dovezi care vor arăta de ce “vremurile nu-s chiar bune”.  

Alina Zbancă

Ex-Șef al Serviciului informare și comunicare cu mass-media la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *