Traian Băsescu: Este inadmisibil să nu ne putem asigura singuri hrana
„Politicul in Romania trebuie sa isi asume strategia pentru agricultura pentru anul 2020 si sa avem o politica agricola care sa puna in valoare si calitatea, si capabilitatile solului, si priceperea agriculturilor romani si, de ce nu, sa duca pana la eliminarea importurilor, pentru ca este nepermis ca o tara ca Romania sa nu isi poate asigura singura hrana”, a spus presedintele cu ocazia Centenarului Societatii Romane a Horticultorilor.
Declaratii Traian Basescu:
Dincolo de suisuri si coborasuri, Societatea Romana a Horticultorilor practic a scris istoria horticulturii romanesti. Ceea ce dumneavoastra si inaintasii dvs au facut in cei 100 de ani va avea cu certitudine o continuare.
Nu m-as feri de idea de a nu cadea in festivism, asa ca, astazi, cand implinim 100 de ani, nu putem sa nu observam cateva cifre.
In legumicultura, suprafata utilizata a crescut cu 16.000 ha, fata de suprafata utilizata in 1990, dar cand privim la cantitatile recoltate – 10-14 tone de legume pe ha – nu putem sa nu constatam ca sunt de 2 -3 ori mai mici decat in tarile vechi membre ale UE. Avem o legumicultura extensiva, dar o productivitate redusa.
Importam 131 mii de tone de fructe si exportam 21 mii tone. Sunt cifre care trec ca un fir rosu prin situatia noastra.
Programul reusit la viticultura – si aici, ca un roman normal, pot aprecia ca e un salt extraordinar de calitate la vinuri – dar daca apreciem cantitatile vedem ca importam 54 milioane litri de vin si exportam 11 milioane litri de vin. A crescut calitatea dar este clar ca trebuie sa facem ceva pentru revenirea la suprafete consistente care sa faca din noi un jucator important pe piata vinurilor din UE si nu numai. Avem calitate din ce in ce mai buna, cantitatea insa ne arata ca trebuie lucrat aici si ca programele derulate pana acum trebuie continuate in mod obligatoriu.
Calitatea indiscutabil a crescut enorm, introducerea noilor tehnologii in vinificatie a dat un salt de calitate vinurilor romanesti, dar din punct de vedere cantitativ suntem un mare importator de vinuri. Aa mai observa un lucru, daca in 1990 aveam 700 de cercetatori in horticultura, astazi mai avem 250. Daca in 1990 aveam 45 de statiuni de cercetare, astazi mai avem 18. Nu spun neaparat ca trebuia sa avem tot 45 de statiuni de cercetare dar in mod cert trebuia sa avem nu 700, ci 1700 de cercetatori. Astea sunt problemele care nu sunt o responsabilitate a dumneavoastra ci o responsabilitate a politicului care nu a generat politici de sustinere a horticulturii romanesti.
Este una din sperantele pe care eu le am, si anume aceea ca acea faimoasa comisie prezidentiala pentru agricultura, care a finalizat un raport in luna iulie si a lasat raportul in dezbatere publica pana in septembrie, va lua observatiile primite nu numai de la specialisti ai agriculturii romanesti si de la fermieri, dar si de la comisarul pentru Agricultura, le va insera si in perioada urmatoare vom avea definitivata si asumata acea strategie pentru agricultura pentru anul 2020, strategie care, evident, acum cand stim bugetul exercitiului bugetar urmator al UE, poate fi fundamentata pe resurse existente si nu pe povesti.
Fac un apel public la comisia pentru agricultura- pentru ca ea nu imi este subordonata, ea lucreaza autonom – sa introduce observatii CE, ale agricultorilor romani si sa ii dea forma finala care sa se constituie in strategia de dezvoltarea a agriculturii romanesti pana in 2020.
Ne-am obisnuit sa spunem tot timpul realitatea pe care o stim totii, si anume ca avem conditii sa facem o agricultura intensiva, valoroasa, ajutati si de introducerea tehnologiilor moderne. Si totusi, v-am dat cateva cifre si ele sunt valabile pentru toata agricultura.
Este nevoie ca politicul sa isi asume o politica ferma pentru agricultura. Pana acum, acolo unde ne-au aparut succesele, trebuie sa o spun, ele au fost generate in primul rand de politicile UE, care au atins favorabil un mic segment sau altul din ansamblul agriculturii romanesti. Dar politicul in Romania trebuie sa isi asume, spun eu, acea strategie care sper sa fie definitivata in curand si sa avem o politica agricola care sa puna in valoare si calitatea, si capabilitatile solului, si priceperea agriculturilor romani, si sa aiba ca obiectiv sa reduca pana la eliminare importurile. Este nepermis ca o tara ca Romania sa nu isi poata asigura 100% hrana de care are nevoie.
O sa mai spun ceva care poate fi luat ca o mica aroganta. Dar o sa o spun. Imi revendic dreptul de a fi un mic horticultor, de 3 ani nu am mai cumparat rosii, ardei, legume etc. Le cultiv in gradina. Sunt un om care apreciaza mult munca dvs si am incercat sa va si imit. Am observat ca anul acesta si rosiile s-au facut foarte bine, si ardeii, si dovleceii. Anul trecut, rosiile mari romanesti s-au stricat, au rezistat rosiile cherry. Un amator poate sa isi puna rosii pe langa curte, dar poate sa le aiba sau nu, in functie de conditiile meteo sau daunatori. Dvs aveti misiunea ca, indiferent de vreme, sa asigurati Romaniei hrana daca Guvernul creeaza conditii ca acest lucru sa se intample.
Nasul.tv