Social

Trebuie să fii masochist ca să faci artă în Moldova

Veneția i-a făcut „cunoștință” cu măștile. La început, artistul considera confecționarea lor drept un hobby, dar pe parcurs activitatea s-a dovedit a fi una foarte practică, așa că de șase ani se ocupă de fabricarea măștilor. Nicolae Latunov a absolvit Academia de Arte din R. Moldova și a făcut masterul în grafică la Florența. Bursa de masterat a fost obținută cu ajutorul secretarului general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Constantin Rusnac, care, vizitând o expoziție organizată de Nicolae Latunov, a rămas impresionat de lucrările acestuia. 

Nicolae Latunov povestește că, atunci când a început să confecționeze măști, era întrebat de ce face asta pentru că, oricum, nu va fi înțeles, dar în ciuda acestui fapt el și-a propus să facă cunoscută arta măștii și să o cultive aici, acasă. Astfel, Nicolae organizează și lecții particulare în cadrul cărora predă cursuri de pictură, desen celor care au o pasiune pentru această artă. „Trebuie să fii masochist ca să faci artă în R. Moldova, pentru că aici arta nu este apreciată și doar 5% din populație o înțelege”, afirmă graficianul. Cu toate acestea, el nu-și dorește să obțină venituri din alte domenii decât cel al artei, ceea ce îl face să muncească asiduu și cu iscusință, aceasta fiind garanția succesului unui bun artist. Totodată, Nicolae Latunov merge anual la Veneția pentru a face stagii de perfecționare, unde acumulează de fiecare dată noi cunoștințe. El ne-a mărturisit că artiștii din străinătate au fost cei care l-au ajutat să aibă noi viziuni asupra artei și a metodelor de a te promova. „Dat fiind faptul că în R. Moldova artei nu i se oferă locul cuvenit în societate, îți ia ceva timp ca să ajungi a fi cunoscut, dar e greșit să afișezi panouri în oraș prin care să încerci a te promova drept cel mai bun și iscusit artist”.

80% din măști, peste hotare

În cei șase ani de activitate, peste 80% din măștile lui Nicolae Latunov au trecut hotarele R. Moldova, ajungând în cele mai mari orașe ale Uniunii Europene, făcându-și loc pe standurile expozițiilor din Veneția, pe pereții caselor amatorilor de măști și, fără doar și poate, au ajuns să fie purtate la balurile organizate cu diverse ocazii. Dat fiind faptul că lucrările graficianului sunt apreciate în statele Uniunii Europene, l-am întrebat dacă nu a avut propuneri de a activa peste hotare, iar acesta spune că: „A pleca sau a nu pleca e o luptă care o duc cu mine. A pleca peste hotare e cel mai simplu. Merg în foarte multe țări, iar cei de acolo, văzând ce fac eu, mă întreabă dacă nu vreau să pictez pe pereții anumitor clădiri, în muzee, dar eu aleg să rămân aici, pentru că oamenii sunt naturali și în mijlocul lor mă simt firesc”.

„Măștile nu se produc în masă”

Nicolae Latunov spune că nu produce măști în masă, ci face puține, dar bune. „În spatele unei măști bune stau un concept bine pus la punct, emoțiile și realitatea”. În ceea ce privește prețul unei măști, acesta variază între 50 și 500 de euro. Prețul oscilează în funcție de design și materialele folosite. Dacă unora le plac măștile simple, ceea ce presupune că în spatele acestora trebuie să stea o idee deloc simplă, atunci alții preferă măștile cu pene, pietre, iar culorile folosite să fie cele venețiene la care lucrează aproximativ 30 de ore. Pentru că vrea ca lucrările sale să fie înțelese, specialistul în grafică mereu le explică clienților ideea care se află în spatele unei măști, iar în cazul în care aceștia vin cu propriile idei, el le oferă sfaturi în ceea ce privește modelul, culoarea și multe alte nuanțe care stau la baza unei lucrări bune.


„Un artist trebuie să fie bine informat”

Dat fiind faptul că Nicolae Latunov e unul dintre artiștii cărora le place să evolueze, iar teama că nu ar reuși să facă ceva nu-l caracterizează, acum el lucrează la un monument care urmează să fie amplasat chiar în Chișinău, însă nu ne-a oferit mai multe detalii despre acest lucru. Totodată, în curând acesta își va deschide un showroom de pictură, grafică și măști, unde vor fi expuse un ciclu de 20-30 de măști. Nicolae Latunov spune că a întâlnit mulți artiști din R. Moldova care se plâng că nu au bani să organizeze o expoziție, însă această atitudine nu este una corectă, iar drept urmare avem majoritatea expozițiilor ale căror lucrări lasă de dorit. „Un artist trebuie să fie bine informat. Sunt granturi la care poți aplica pentru a obține resurse financiare, important e să ai un proiect bine pus la punct”, menționează Nicolae Latunov. Maestrul mai spune că nu-și dorește susținere din partea statului pentru că aceasta înseamnă să te afli la cheremul cuiva, iar „într-o mulțime nu poți fi geniu”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *