TRECEM LA ORA DE VARĂ. Sâmbătă spre duminică ceasurile vor fi date înainte cu o oră
Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică, 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.
După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a Republicii Moldova şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.
Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. Republica Moldova, ca și România, se află în fusul orar 2.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi, teoretic, cu o oră mai puțin, dar vom câștiga o oră de lumină naturală. Ar putea înseamna facturi mai mici la energie electrică și timp mai mult pentru mișcare în aer liber.
Cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare în momentul „schimbării ceasurilor”. Totuși, se pare că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă.
„Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină influențează dispozițiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calității și cantității somnului, să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi”, spune psihologul Cristina Fulop.
Într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Sportul, de asemenea, joacă un rol important. „Cu cât avem un stil de viaţa mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin”, spune Cristina Fulop.
Sursa: digi24.ro