Sănătate

Trei cauze neobişnuite ale oboselii

1. Obiceiul de a bea cafea

Ingredientele din cafea blochează hormonul antidiuretic, acesta având rolul de a controla excreţia apei din organism, favorizând absorbţia ei. Deficitul în hormon antidiuretic este responsabil de un diabet insipid, afecţiune caracterizată printr-o poliurie (emisie de mari cantităţi de urină) şi o polidipsie (sete intensă şi imperioasă). Adică, cu alte cuvinte, din cauza cafelei omul pierde mult lichid. Pierderea de lichide aduce cu sine reducerea volumului de sânge care circulă în organism. Ţesuturile şi organele primesc mult mai puţin oxigen, ceea ce cauzează apariţia senzaţiei de oboseală.

Ce facem?
Respectaţi un regim în ceea ce ţine de băuturi. Încercaţi să consumaţi pe parcursul zilei cel puţin doi litri de apă. Savurând o ceaşcă de cafea, beţi numaidecât şi un pahar de apă după aceasta.

2. Deficitul de oxigen

Deficitul de oxigen provoacă un somn prost, ceea ce duce la slăbiciunea de a doua zi. Omul întâmpină greutăţi de respiraţie din cauza mucusului care se adună în partea de sus a nasului. Ca rezultat, acesta cauzează un deficit de oxigen şi perturbează alimentarea cu oxigen a creierului. Astfel, omul simte oboseală din cauza unei respiraţii grele.

Ce facem?
E necesară restabilirea respiraţiei nazale normale prin:
● Utilizarea de picături care dilată vasele sangvine;
● Spălarea nasului;
● Umezirea mucoasei nazale.

3. Probleme cu stomacul

Slăbiciunile pot fi cauzate şi de durerile stomacale cauzate de ulcerul gastric sau duodenal. Cauza acestei boli este bacteria Helicobacter pylori, care afectează aproximativ 50% din populaţia lumii, fapt ce o plasează pe locul doi în clasamentul celor mai răspândite infecţii bacteriene din lume, după caria dentară. Simptomele pot fi arsuri acute de stomac, lipsa poftei de mâncare şi ca urmare – senzaţia de oboseală.

Ce facem?
În primul rând, mergeţi la medic ca să vedeţi dacă bacteria Helicobacter pylori este prezentă în organism prin:
● Gastroscopie;
● Biopsie;
● Testul ce indică prezenţa microbului în organism.

Oricare ar fi cauzele oboselii, e nevoie să le depistaţi din timp şi cel mai bine este să faceţi acest lucru cu ajutorul medicului.

(E. S.)

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *