Internațional

Trei europarlamentari cer ca Ursula von der Leyen să fie demisă: „A creat o problemă politică majoră”

Trei europarlamentari de la vârful grupului Renew Europe au cerut un vot de neîncredere împotriva șefei Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, pe motiv că a aprobat planul de redresare post-Covid al Poloniei în ciuda eșecului țării de a respecta statul de drept, relatează Euronews.

Luni, membrii Renew Europe au declarat că vor întocmi o moțiune după ce Comisia a dat undă verde Poloniei pentru a primi 35,4 de miliarde de euro prin PNRR, deși inițial au blocat planul și au cerut Varșoviei mai multe reforme.

Moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen a fost semnată luni de vicepreședintele grupului Renew Europe, Luis Garciano, de europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld și de fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Aceștia acuză Polonia că nu a reușit încă să protejeze pe deplin statul de drept prin reformarea regimului său disciplinar pentru judecători, dar în ciuda acestui fapt a primit dreptul de a folosi banii europeni din PNRR.

„Ne vom retrage sprijinul, [dacă Comisia] continuă să refuze să aplice în mod serios regulile de condiționalitate privind statul de drept”, a spus Verhofstadt.

„Comisia este pe deplin conștientă de faptul că măsurile anunțate de autoritățile poloneze sunt pur cosmetice”, a menționat el într-o scrisoare către membrii Renew Europe.

Și europarlamentarul Sophie in’t Veld a acuzat că decizia Comisiei de a aproba planul încalcă misiunea pe care și-a luat-o.

„Etapele nu corespund a ceea ce a fost cerut de Curtea Europeană de Justiție și nu abordează refuzul de a recunoaște primatul dreptului UE și autoritatea CEJ de către autoritățile poloneze. Președintele Von der Leyen a creat o problemă politică majoră”, a scris europarlamentarul olandez.

În timpul deliberărilor interne privind aprobarea planului de redresare al Poloniei, cinci comisari UE au votat împotrivă sau au exprimat rezerve cu privire la decizia executivului.

Moțiunea de cenzură va trebui mai întâi semnată de 10% din cei 705 membri ai Parlamentului European, înainte de a putea fi supusă la vot. Dar moțiunea de cenzură trebuie apoi aprobată cu o majoritate semnificativă de două treimi pentru a îndepărta actuala Comisie Europeană.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *