Economie

Trei raioane din R. Moldova vor primi un grant în valoare de 5,6 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor

Ministerul Finanțelor a semnat joi, 30 martie, un Acord de grant în valoare de 5,6 milioane euro pentru deșeuri solide mai ecologice în Republica Moldova, alături de vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate, Mark Bowman și ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Finanțarea este destinată investițiilor în domeniul deșeurilor solide pentru 3 raioane, unde în 2023 va începe construirea infrastructurii moderne de transferare și sortare a deșeurilor.

Circa 185.000 de persoane din Nisporeni, Ungheni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionarea durabilă a deșeurilor.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a mobilizat 5,6 milioane de euro în calitate de finanțare nerambursabilă din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) pentru prima regiune în cadrul primului proiect de gestionare a deșeurilor solide la scară largă din Republica Moldova.

Această finanțare completează un împrumut suveran de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.

Fondul E5P în Moldova totalizează 50 de milioane euro și include o contribuție de 1 milion de euro din partea Moldovei.

Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 28,95 de milioane de euro. Alți donatori includ Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Poloni, România, a Republica Slovacă și Suedia.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că Uniunea Europeana este cel mai mare donator în cadrul E5P.

„Acest grant de 5.6 milioane euro va contribui la un sistem mai verde, ecologic de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Călărasi, Nisporeni și Ungheni.  La fel, acesta vine în sprijinul eforturilor Moldovei ca și țară candidată pentru aderarea la UE în a se alinia la standardele UE în ce privește prevenirea impactului negativ cauzat de deșeuri, consolidarea eficientizării resurselor, cât şi reducerea emisiilor de gaze de seră”, a spus ambasadorul.

Acesta este primul proiect multi-regional de gestionare a deșeurilor solide din țară. Proiectul va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transportarea deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructura de sortare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor.

Până în prezent, BERD a investit peste 2 miliarde de euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *