Editorial

Trezit din somn, guvernul se isterizează. Dacă TIMPUL tăcea, recensământul ar fi fost și mai „boțit”

Vă amintiți: „Nu am, moarte, cu tine nimic”? Am considerat-o doamnă cultă și cu simțire patriotică și sper să-mi mențin această părere, de aceea, ceea ce voi spune în continuare nu este un atac la adresa Domniei Sale, ci o nedumerire.

Așadar, doamna Potâng în calitate de vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Recensământ (CNPR), președintele acesteia fiind premierul Iurie Leancă, s-a referit recent (la postul de radio „Vocea Basarabiei”) la acțiunile ce le întreprinde guvernul în scopul desfășurării recensământului 2014. În cadrul respectivei emisiuni, doamna Potâng a vorbit (explicat) emoționant despre ce trebuie să facem ca să prevenim declinul demografic, creșterea sporită a morbidității și cum să le motivăm pe femei ca să nască copii (dar acum femeile ce nasc?!). M-a bucurat mult anunțul doamnei Potâng că guvernul face totul ca să avem o îmbătrânire activă!

La fel de interesante mi s-au părut și meditațiile doamnei Potâng pe marginea unui subiect fierbinte: recensământul din luna mai, pardon, din aprilie a.c., ba nu, din mai! (Când a fost întrebată de moderatoarea emisiunii, Maria Bulat-Saharneanu, despre data organizării recensământului, doamna Potâng a răspuns, iritată: s-a făcut mare tam-tam, am decis să revenim la data veche, fiindcă nu reușeam să facem cele planificate. Vom modifica Legea, nu putem să-l „boțim” în aprilie).

Dacă aș fi un cârcotaș, aș întreba: Să înțelegem că va fi „boțit” în mai? Dar nu întreb și merg mai departe. Când moderatoarea emisiunii a întrebat „Cât de justificate sunt discuţiile din societate pe marginea formulei „etnie/naţionalitate ” inclusă în chestionarul pentru recensământ?”, doamna vicepreședintă a CNRR chiar s-a supărat: „Nu este cazul să ne ISTERIZĂM, mi se par absolut nelalocul loc acuzațiile că guvernul încearcă să manipuleze…”.

Păcat că doamna Potâng nu a explicat „cine se isterizează” și „de ce nu-s la locul lor”?! Sunt înclinat să cred că doamna Potâng a avut în vedere presa, în special publicația TIMPUL, care a lansat Campania „Vorbesc românește, sunt, deci, român” în cadrul căreia a publicat mai multe materiale unele dintre care ar putea să irite guvernul. A informa însă opinia publică nu înseamnă a isteriza. Așa ni se pare nouă. Noi suntem convinși că presa nu poate rămâne indiferentă față de o asemenea acțiune cum e recensământul, ea e obligată să se implice și partea proastă e că nu se implică – publicații care se consideră naționale, românești și punctum, au luat apă în gură.

Probleme însă sunt. A recunoscut acest fapt chiar doamna Potâng care a spus că „urmează să mai discutăm, Chestionarul a fost trimis pentru expertiză la Academie, îndeosebi compartimentul „naționalitate/etnie”, formulările din Chestionar nu sunt bătute în cuie, așteptăm opiniile experților…”. Doamna a susținut de fapt punctul nostru de vedere declarând că în chestiunea „etnie-naționalitate-cetățenie accept că trebuie să excludem orice fel de ambiguități, ca să nu dăm temei pentru interpretări”. După această mărturisire e firească întrebarea: de ce, CINE, personal, a admis ca Chestionarul recensământului să fie publicat, știindu-se că el conține „ambiguități care dau temei pentru orice fel de ambiguități”?!

Eu sunt convins că dacă presa (TIMPUL) TĂCEA nu se revenea la acest subiect, nu era exclus termenul PATRONIMIC și formularul nu ar fi conținut niciun fel de ambiguități! Deci, noi ne-am făcut datoria, de aceea suntem obligați să punem întrebarea: de când implicarea unei publicații într-o problemă de larg interes național se numește „a isteriza” opinia publică?

De atunci, când doamna Potâng a ajuns la guvernare, în fotoliu de viceprim-ministru al guvernului?

În rest, nu am cu doamna Potâng nimic… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *