Actualitate

Trump a SUSPENDAT finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății: „Răspândeau DEZINFORMĂRI chineze despre Covid-19”

 Trump a acuzat organizaţia ONU că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China şi a spus că trebuie trasă la răspundere.

Preşedintele, a criticat la rândul lui pentru felul în care a gestionat criza sanitară în SUA, a mai acuzat recent OMS că este părtinitoare cu China.

"Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului", a spus Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc la Casa Albă marţi seară.

"OMS a eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere".

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a transmis ulterior că "nu este momentul" să fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari şi aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

Organizaţia a lansat un apel în martie pentru 675 de milioane de dolari în sprijinul luptei împotriva pandemiei şi este aşteptat să relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de Covid-19. Cu o populaţie de 310 milioane de locuitori, aici au fost raportate peste 608.000 de cazuri şi aproximativ 26.000 de decese. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 2.228 de decese, cel mai mare număr înregistrat într-o zi.

Preşedintele Trump a acuzat OMS că a nu a evaluat corect epidemia când a apărut în Wuhan, la finalul anului trecut.

El a precizat că, dacă ar fi intervenit şi ar fi declarat criză sanitară mondială din timp, dacă ar fi trimis experţi medicali în China pentru a verifica obiectiv situaţia în teren şi dacă ar fi atras atenţia asupra lipsei de transparenţă demonstrate de China, "epidemia ar fi putut fi oprită la sursă, mii de vieţi ar fi fost salvate şi ar fi fost evitat prejudiciul economic mondial".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *