CSI / Rusia

Trupele Wagner, trimise masiv de Lukașenko înapoi în Rusia. ”Putin s-a reangajat în obiectivul său inițial de a-l distruge pe Prigojin”

Speculațiile cu privire la retragerea Grupului Wagner din Belarus sugerează că anumite aspecte ale acordului dintre președintele rus Vladimir Putin și finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în urma rebeliunii armate a lui Wagner din 24 iunie, au fost încălcate, arată o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

O sursă din interiorul Kremlinului a ISW a declarat pe 8 august că forțele Wagner se află în prima etapă a retragerii din Belarus prin transportul cu autobuze de grupuri de 500 până la 600 de persoane din Belarus către Krasnodar Krai, Voroneț și Rostov, în Rusia.

A doua etapă a retragerii ar fi programată după 13 august. Sursa din interior și o sursă afiliată lui Wagner au speculat că forțele Wagner ar putea părăsi Belarus deoarece președintele belarus Alexander Lukașenko a refuzat să susțină financiar staționarea Wagner pe teritoriul țării după ce a descoperit că nici Rusia nu va plăti, așa cum se așteptase, în mod evident.

Putin și Lukașenko au permis forțelor lui Wagner și lui Prigojin să continue să opereze în Belarus după rebeliunea armată. Sursa din interior a susținut că un grup mic de instructori Wagner va rămâne în Belarus pentru a antrena forțele din Belarus.

Aproximativ 500 de soldați din gruparea Wagner care au supraviețuit bătăliei de la Bahmut au fost recrutați pentru noi misiuni în Libia. Mercenarii sunt plătiți cu 240.000 de ruble (aproximativ 2.500 de dolari) lunar, plus bonusuri care pot ajunge până la 2.000 de dolari lunar pentru a servi în Libia.

Restul ”wagneriților” din Belarus sunt trimiși în regiunile din Rusia enunțate anterior, ”în concediu”, dar li se cere să țină legătura cu comandanții, deoarece noi ordine ar putea veni în orice moment.

Surse afiliate lui Wagner au susținut că mercenarii se vor „activa” la sfârșitul lunii august, fără să ofere detalii.

Toate informațiile corelate sugerează, în opinia ISW, că aspecte din acordul convenit de Putin și Prigojin, care i-a permis liderului Wagner să-și mute trupele în Belarus și să continue operațiunile în Africa, s-au prăbușit.

Valabilitatea acestor afirmații și viitorul grupului Wagner rămân incerte la momentul publicării analizei ISW.

”Specialiștii din jurul think-thank-ului oferă următoarele evaluări și ipoteze pentru potențialele implicații ale acestor afirmații, dacă sunt adevărate, asupra compoziției puterii ruse, a regimului lui Putin și a eforturilor Ministerului rus al Apărării (MOD) de a integra personalul Wagner în formațiunile ruse convenționale. ISW va continua să monitorizeze și să raporteze cu privire la indicatorii și contraindicatorii care susțin, subminează sau informează aceste ipoteze și evaluări”, se arată în comentariul publicat.

“Putin este probabil încă îngrijorat de amenințarea pe care Prigojin o reprezintă pentru obiectivele sale pe termen lung și continuă să se concentreze pe separarea definitivă a lui Prigojin de Wagner.

Putin a încercat anterior să-l prezinte pe Prigojin ca fiind corupt și mincinos pentru a-i distruge reputația în rândul personalului Wagner și în societatea rusă și pentru a-l separa retoric pe Prigojin de Wagner.

Întâlnirea din 29 iunie între Putin, Prigojin și 35 de comandanți Wagner a indicat în continuare că Putin intenționează să mențină Grupul Wagner ca o forță de luptă coerentă, mai degrabă decât să-l despartă, încercând, de asemenea, să-l separe Prigojin de liderii și forțele Wagner.

Prezența lui Prigojin la o bază Wagner de lângă Asipovichy, Belarus, pe 18 iulie, și la summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg din 27 iulie sugerează că Prigojin și-a menținut poziția de lider efectiv al Grupului Wagner și că Putin până acum nu a reușit să-l separe de gruparea de mercenari.

O sursă rusă din interior a susținut pe 9 august că atacurile retorice ale Kremlinului împotriva lui Prigojin au scăzut dramatic după întâlnirea lui Putin cu conducerea lui Wagner din 29 iunie, dar au început să crească din nou la începutul lunii august.

O creștere a atacurilor Kremlinului asupra lui Prigojin, dacă este adevărată, ar putea indica faptul că Putin s-a reangajat în obiectivul său inițial de a-l distruge Prigojin și de a crea o separare clară între Prigojin și Wagner”, mai arată ISW.

Șoigu îl calcă pe Prigojin pe bătături în Africa

Prioritizarea lui Putin de a-l separa Prigojin de Wagner și de a încerca să mențină un element de luptă Wagner reconstituit pare să fie în contradicție cu obiectivele ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

O sursă rusă din interior a susținut că Șoigu a preluat relațiile Rusiei cu țările africane de la Prigojin, înfuriind conducerea și personalul Wagner și privând gruparea Wagner de oportunități în Africa.

Dacă este adevărat, ambițiile lui Șoigu în Africa sunt de natură să creeze probleme pentru obiectivele mai mari ale lui Putin cu Wagner, înfuriind tocmai oamenii pe care Putin încearcă să îi atragă. Prioritățile lui Putin și Șoigu au devenit frecvent nealiniate pe parcursul invaziei pe scară largă a Ucrainei, adesea atunci când Putin acordă prioritate echilibrării grupurilor și intereselor concurente, în timp ce Șoigu încearcă să stabilească controlul deplin asupra armatei ruse în Ucraina, mai spune ISW.

O altă variantă luată în considerare de ISW este că Putin ar putea intenționa ca forțele lui Wagner să se întoarcă în Rusia pentru a facilita distrugerea sau restructurarea grupării.

Putin a făcut apel la comandanții Wagner într-un discurs din 26 iulie, încercând să-i convingă să continue lupta în Ucraina prin integrarea în armata rusă. Acest apel pare să nu fi avut succes, deoarece mulți membri ai personalului Wagner dislocați în Belarus și comandanții și personalul Wagner individual au continuat să-și exprime loialitatea față de Wagner și Prigojin.

Kremlinul ar fi încercat, de asemenea, să controleze operațiunile Wagner în Orientul Mijlociu și să subordoneze operațiunile de acolo Ministerului Rusiei în urma rebeliunii din 24 iunie.

Comandanții Wagner au transmis o declarație pe 9 august, susținând că luptătorii grupării au primit apeluri care anunță oportunități de a lucra cu alte companii militare private (PMC) din Africa. Apelurile pot sugera că guvernul rus încearcă să atragă personalul Wagner cu noi oportunități de muncă pentru a distruge gruparea. Putin ar putea intenționa ca forțele Wagner să se întoarcă în Rusia, astfel încât să poată facilita mai ușor subordonarea față de Ministerul Apărării sau să desființeze complet organizația.

”Cel mai probabil, acțiunile curente ale Kremlinului vor duce probabil la o scădere generală a puterii de luptă pe care Wagner o poate oferi armatei ruse, deoarece oricare abordare va descuraja probabil unele elemente ale grupării să continue să servească, fie într-un Wagner fără Prigojin sau într-un tip de entitate complet subordonată Ministerului Apărării.

Prăbușirea probabilă a unor aspecte ale acordului Wagner-Putin-Lukașenko indică faptul că Putin nu a reușit să rezolve în mod decisiv problemele puse de Prigojin și Wagner în urma rebeliunii lui Wagner din 24 iunie.

Este puțin probabil ca Putin să rezolve problema atâta timp cât persistă tensiunile între propriul obiectiv al lui Putin – de a-l separa pe Prigojin de Wagner, și obiectivele lui Șoigu – de a subordona deplin Ministerului Apărării gruparea Wagner și celelalte forțe armate care luptă pentru Rusia.

Speculațiile despre preluarea operațiunilor Wagner în Africa de către Șoigu, dacă sunt adevărate, probabil nu vor face decât să exacerbeze tensiunile dintre Ministerul Apărării și personalul Wagner care se întoarce din Belarus sau Africa în Rusia, mai degrabă decât să convingă personalul Wagner să se alăture formațiunilor militare ruse convenționale, în conformitate cu un acord prealabil.

Sursele pro-Wagner s-au unit istoric în jurul lui Prigojin din cauza furiei față de Ministerul Apărării și probabil că își păstrează capacitatea de a aduna sprijinul din rândul lui Wagner și al susținătorilor, indiferent de participarea reală a lui Prigojin la retorica actuală.

Înfurierea personalului Wagner în continuare, în timp ce-i aduce înapoi în Rusia, reprezintă provocări dacă Putin încearcă să elimine amenințarea Wagner. Decizia lui Putin de a-i permite lui Șoigu să submineze acest aspect al acordului anterior, dacă este adevărată, atunci amenință să submineze fațada atentă a securității interne pe care Putin a încercat să o proiecteze după rebeliunea din 24 iunie”, se arată în concluziile analizei.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *