Turismul moldovenesc… la preţuri strict europene
Chiar dacă mulţi dintre noi preferă să petreacă în sânul familiei, pensiunile agroturistice din ţară s-au pregătit de oaspeţi. Acestea oferă doritorilor de escapade în natură un meniu exclusiv de sărbătoare, camere decorate în stil tradiţional şi privelişti din cele mai frumoase. Cine are chef poate merge la pescuit, la vânătoare, poate să călărească, să se plimbe cu căruţa, sau cu barca pe Nistru. Păstrând elementele autohtone tradiţionale, pensiunile noastre ţin pasul cu moda şi cu necesităţile omului modern. Astfel, să nu vă miraţi dacă prin atmosfera rustică se va întrezări… o piscină şic sau o zonă cu Wi-Fi. Agrementul, desigur, costă. Pensiunile noastre de mult nu-şi mai afişează preţurile în lei, operează numai cu euro. Sumele sunt diferite – de la 30 până la 300 de euro.
…avem tradiţii moldoveneşti şi… Wi-Fi
Chiar şi cu aceste preţuri, directorii pensiunilor agroturistice nu se plâng – clienţi sunt destui, iar afacerea este una destul de profitabilă. Uneori, spun ei, pensiunea devine neîncăpătoare. De Paşti, însă, camerele de cazare nu sunt niciodată pline. Directorul Pensiunii „Hanul lui Hanganu”, Sergiu Hanganu, spune că din cele 25 de locuri pe care le oferă turiştilor, au fost ocupate doar două, dar, deoarece săptămâna încă nu s-a terminat, continuă să-şi aştepte oaspeţii. „Punem accentul pe tradiţiile moldoveneşti. La noi, oaspeţii vor găsi mâncare tradiţională, gătită din produse ecologice. Spre exemplu, gemurile pe care le avem, vreo şapte feluri, sunt produse din fructe culese din grădină”, ne răspunde antreprenorul când îl întrebăm care este punctul principal de atracţie al pensiunii sale. „Le mai oferim oaspeţilor toate cele necesare pentru vânătoare şi pescuit, iar cei care doresc pot merge la plimbare cu barca pe Nistru sau în excursie la mănăstirile şi cascadele de la Ţâpova şi Saharna cu sania, cu căruţa sau cu barca cu motor. Aici este şi unul dintre puţinele locuri ideale pentru practicarea zborului cu parapanta”, ne mai spune mândru proprietarul. Pe lângă specificul rustic al pensiunilor, îşi face loc şi modernitatea – patronii oferă Wi-Fi gratuit, pentru cei care nu se pot despărţi de calculator. Toate acestea costă destul de mult pentru un om simplu. Spre exemplu, pentru o singură persoană preţul cazării variază de la 25 la 27 de euro pe zi. În preţ este inclus doar micul dejun. Cazarea pentru patru persoane costă aproape 50 de euro. Masa de sărbătoare, vânătoarea, pescuitul sau plimbatul cu căruţa te vor costa alte câteva sute de lei pentru fiecare posibilitate de agrement în parte. Hanganu spune că străinii îi trec pragul destul de des. „Am avut canadieni, italieni. Toată Europa a fost la noi. Vin turişti şi din Japonia şi China. Moldovenii vin mai des când au vreo sărbătoare sau când sunt invitaţi la petreceri corporative”.
Turism rural la 300 de euro
Ala Benzin îşi aşteaptă oaspeţii la pensiunea sa, deschisă prin anii 2000. Are 16 locuri, dar se plânge că uneori devine neîncăpătoare. Aceasta se întâmplă mai mult vara. De Paşti are mai puţini vizitatori. „Până la moment avem cinci odăi rezervate. Recent mi-au sunat cei de la Ambasada americană…”, ne spune femeia. Ea este sigură că anume peisajul inedit îi aduce de cele mai multe ori pe oameni la pensiunea sa, dar şi familia ei încearcă să întâmpine clienţii cu ceva deosebit. „Avem şi piscină, terase, colibe, pentru cei care iubesc mai mult natura. Încercăm să ne modernizăm, să-i surprindem pe oameni cu ceva nou”. Dacă vă hotărâţi să mergeţi la pensiunea dată – „Casa din luncă”, din satul Trebujeni, raionul Orhei -, va trebui să pregătiţi pentru o singură persoană 35-40 de euro. Preţul va include cazarea şi trei mese. Pentru masa de sărbătoare va trebui să scoateţi din buzunar alte câteva sute de lei. În schimb, fie că eşti vegetarian sau nu, meniul va fi în strictă conformitate cu preferinţele tale în materie de gastronomie.
Există însă şi alte pensiuni agroturistice care oferă lux, mâncare aleasă şi distracţii aristocratice – bunăoară, vânătoarea. Preţurile însă întrec cu mult salariul lunar al unui simplu angajat – de la 100 până la 300 de euro pentru 24 de ore.
Centrele de pelerinaj sunt mai puţin solicitate în timpul sărbătorilor de Paşti. Cel de pe lângă Mitropolia Moldovei nu va organiza plecări în această perioadă, deoarece sunt foarte puţini doritori, ne-a comunicat directorul centrului, Oleg Vieru. Imediat după sărbători însă numărul călătorilor va creşte. Aceştia aleg cel mai des destinaţii precum mănăstirile din Ucraina, Rusia, dar şi din Ţara Sfântă. „Spre exemplu, în Ucraina lunar pleacă un autocar cu enoriaşi. Mai rar, dar totuşi avem spre Israel, Grecia”. Preţurile diferă şi aici, în funcţie de destinaţie şi modalitatea de deplasare. Pentru o excursie pe locurile sfinte din Ucraina vă vor fi de ajuns 500 de lei. Dacă doriţi să vizitaţi Ţara Sfântă, va trebui să aveţi între 700 şi 800 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!