Turismul – o pierdere de timp sau studii de perspectivă?
„Anul precedent nu am avut nicio promoție”
În prezent, specialiști în domeniul turismului se pregătesc la cinci universități și patru colegii din țară. Svetlana Sadovnic, secretară responsabilă a procesului de admitere din cadrul Universității Cooperatist- Comerciale din Moldova, a spus că în acest an mai mulți tineri sunt interesați de această specialitate, în comparație cu alți ani. „Am admis 11 persoane la studii. În anul precedent nu am avut nicio promoție la specialitatea turism”, a spus responsabila. La această instituție costul studiilor cu frecvența la zi este de 7300 de lei. Spre comparație, la
Academia de Studii Economice din Moldova taxa de studii pentru această specialitate este de 8600 de lei pentru studiile de licență și de 9200 de lei pentru masterat. Anul precedent, ASEM a înmatriculat 80 de studenți la această specialitate, iar în perioada de admitere curentă a fost acceptat același număr de candidați.
Loc de muncă la hotel sau agenție de turism
O parte dintre absolvenți nu sunt mulțumiți de cunoștințele pe care le-au primit în timpul studiilor, iar așteptările lor despre această specialitate au fost altele decât a prezentat realitatea. Elena Petic a absolvit specialitatea de turism acum opt ani. Atunci a ales o nouă specializare care a apărut la universitate și i s-a părut interesantă. „Mai târziu am realizat că aceste studii nu au rost. Singurul avantaj este că am învățat obiecte ce mi-au fost utile mai târziu. În timpul cursurilor am învățat de toate câte puțin: cum să acordăm primul ajutor medical, cum să pregătim bucate și alte obiecte interesante”, spune femeia de 31 de ani. Însă cunoștințele din domeniul turismului pe care le-a obținut au fost generale. „Cine vrea să studieze această specialitate o poate face de sine stătător acasă fără diplomă”, a comentat Elena.
Tânăra ne-a mai spus că după absolvire, specialiștii pot alege să lucreze în hoteluri sau agenții de turism. „În hotel ne propuneau să fim recepționiste și eram nevoite să lucrăm 24 de ore cu cerințe mari și un salariu mic. Eu am refuzat și m-am angajat mai târziu într-o companie de producere autohtonă. Eram responsabilă de vămuirea produselor”, a comentat absolventa. Toate cunoștințele acumulate în timpul studiilor i-au fost de folos în noul său job, care nu are nicio legătură cu turismul.
Cunoașterea limbilor străine este obligatorie
Printre absolvenții acestei specialități sunt și persoane care activează în acest domeniu cu succes. Assoli Boișteanu este recepționistă într-un hotel din Chișinău. A ales această specialitate pentru că tot timpul a fost fascinată de călătorii și de limbi străine. A studiat turismul la Academia de Studii Economice, unde a avut ocazia să învețe două limbi străine în timpul cursurilor. „În acest domeniu să cunoști o limbă străină este foarte important. Comunicarea cu clienții care vin de peste hotare are loc cel mai des în limba engleză pe care am învățat-o la Academie, pe lângă spaniolă”, a adăugat Assoli. Tânăra a început să lucreze în al treilea an de studii, iar acum are deja trei ani de experiență și îi place nespus de mult ce face.
Eugen Scorțescu, directorul unei companii de turism din țară a declarat pentru ziarul TIMPUL că în momentul angajării persoanelor este important ca ele să dețină studii în domeniu. „În cadrul companiei noastre cinci din șapte angajați sunt specialiști în turism. Alți doi, care au cunoștințe în economie, se ocupă de vânzări”, a spus directorul. O altă cerință minimă pentru cei care vor să lucreze într-o companie de turism este să cunoască cel puțin două limbi de circulație internațională, limba engleză și rusă. „Noi avem clienți din toate părțile lumii care ne vizitează și evident că informația care le este oferită trebuie să fie într-o limbă internațională. În prezent, avem pachete turistice pe care le oferim în limba engleză, germană și austriacă. Uneori este greu să găsim persoane care să aibă aceste abilități. Chiar acum suntem în căutarea unui nou coleg care să cunoască limba poloneză”, a conchis directorul agenției.
Doar zece la sută din absolvenți lucrează în domeniu
Un alt angajat în domeniu, Andrei Rusu, a spus că dintre toți colegii săi care au absolvit împreună acum opt ani specialitatea de turism, doar zece la sută lucrează în domeniu. „Mulți nu se regăsesc în turism după absolvire. Trebuie să îți placă mereu să descoperi lucruri noi pe care vrei să le arăți și altora. Probabil, așteptările au fost altele, fiindcă turismul reprezintă o muncă creativă și dinamică”, a spus specialistul.
Un exemplu demn de urmat este cel al Cristinei Rus, care în prezent este studentă la Colegiul Ecologic și se pregătește să devină specialist în turism. „Am ales această specialitate, fiindcă planificam să plec într-o ţară în care erau căutați specialiştii în turism. Dar pe parcursul primului an de studiu am descoperit Moldova altfel decât o vedeam eu. Are atâta frumuseţe pe care puţini moldoveni o văd şi o apreciază. Acum îmi doresc mai puţin să emigrez şi mai mult să îi chem pe alţii aici, să vadă cât e de frumoasă țara noastră”, spune studenta entuziasmată. Chiar din primul an de studii, Cristina a reușit să organizeze o excursie personalizată pentru un grup de câțiva turiști din Italia.
„Ei au manifestat un interes deosebit pentru turismul rural. Unii moldoveni de prin sate i-au primit în beci, le-au arătat cum se mulge o vacă, i-au găzduit la ei în casă şi eu am primit o plăcere de nedescris văzând cât de mult le place străinilor ţara noastră. Ba chiar mi-au promis că vor veni la iarnă, ca să se familiarizeze cu tradiţiile de Crăciun. Acum aşteptările mele sunt cu totul altele decât la început despre profesia pe care mi-am ales-o”, a reiterat tânăra care și-a propus să promoveze turismul intern.
Datele statistice arată că, în perioada ianuarie-iunie 2016, numărul de sosiri ale vizitatorilor străini în Republica Moldova, înregistrate la punctele de trecere a frontierei de stat, a fost de 1,6 milioane, înregistrând o creștere de 50% față de perioada similară a anului trecut.
Cele mai multe vizite au fost efectuate din România (55,1%) și Ucraina (29,3%), urmate de vizitele turiştilor din Federația Rusă, în număr de peste 100 de mii. În primele șase luni ale anului 2016, pe teritoriul țării au sosit circa 25 mii de turiști bulgari și 15 mii de turişti italieni.
Cei mai puţini străini au venit din Portugalia şi Belarus.