Turismul – o pierdere de timp sau studii de perspectivÄ?
„Anul precedent nu am avut nicio promoČie”
În prezent, specialiČti în domeniul turismului se pregÄtesc la cinci universitÄČi Či patru colegii din ČarÄ. Svetlana Sadovnic, secretarÄ responsabilÄ a procesului de admitere din cadrul UniversitÄČii Cooperatist- Comerciale din Moldova, a spus cÄ în acest an mai mulČi tineri sunt interesaČi de aceastÄ specialitate, în comparaČie cu alČi ani. „Am admis 11 persoane la studii. În anul precedent nu am avut nicio promoČie la specialitatea turism”, a spus responsabila. La aceastÄ instituČie costul studiilor cu frecvenČa la zi este de 7300 de lei. Spre comparaČie, la
Academia de Studii Economice din Moldova taxa de studii pentru aceastÄ specialitate este de 8600 de lei pentru studiile de licenČÄ Či de 9200 de lei pentru masterat. Anul precedent, ASEM a înmatriculat 80 de studenČi la aceastÄ specialitate, iar în perioada de admitere curentÄ a fost acceptat acelaČi numÄr de candidaČi.
Loc de muncÄ la hotel sau agenČie de turism
O parte dintre absolvenČi nu sunt mulČumiČi de cunoČtinČele pe care le-au primit în timpul studiilor, iar aČteptÄrile lor despre aceastÄ specialitate au fost altele decât a prezentat realitatea. Elena Petic a absolvit specialitatea de turism acum opt ani. Atunci a ales o nouÄ specializare care a apÄrut la universitate Či i s-a pÄrut interesantÄ. „Mai târziu am realizat cÄ aceste studii nu au rost. Singurul avantaj este cÄ am învÄČat obiecte ce mi-au fost utile mai târziu. În timpul cursurilor am învÄČat de toate câte puČin: cum sÄ acordÄm primul ajutor medical, cum sÄ pregÄtim bucate Či alte obiecte interesante”, spune femeia de 31 de ani. ÎnsÄ cunoČtinČele din domeniul turismului pe care le-a obČinut au fost generale. „Cine vrea sÄ studieze aceastÄ specialitate o poate face de sine stÄtÄtor acasÄ fÄrÄ diplomÄ”, a comentat Elena.
TânÄra ne-a mai spus cÄ dupÄ absolvire, specialiČtii pot alege sÄ lucreze în hoteluri sau agenČii de turism. „În hotel ne propuneau sÄ fim recepČioniste Či eram nevoite sÄ lucrÄm 24 de ore cu cerinČe mari Či un salariu mic. Eu am refuzat Či m-am angajat mai târziu într-o companie de producere autohtonÄ. Eram responsabilÄ de vÄmuirea produselor”, a comentat absolventa. Toate cunoČtinČele acumulate în timpul studiilor i-au fost de folos în noul sÄu job, care nu are nicio legÄturÄ cu turismul.
CunoaČterea limbilor strÄine este obligatorie
Printre absolvenČii acestei specialitÄČi sunt Či persoane care activeazÄ în acest domeniu cu succes. Assoli BoiČteanu este recepČionistÄ într-un hotel din ChiČinÄu. A ales aceastÄ specialitate pentru cÄ tot timpul a fost fascinatÄ de cÄlÄtorii Či de limbi strÄine. A studiat turismul la Academia de Studii Economice, unde a avut ocazia sÄ înveČe douÄ limbi strÄine în timpul cursurilor. „În acest domeniu sÄ cunoČti o limbÄ strÄinÄ este foarte important. Comunicarea cu clienČii care vin de peste hotare are loc cel mai des în limba englezÄ pe care am învÄČat-o la Academie, pe lângÄ spaniolÄ”, a adÄugat Assoli. TânÄra a început sÄ lucreze în al treilea an de studii, iar acum are deja trei ani de experienČÄ Či îi place nespus de mult ce face.
Eugen ScorČescu, directorul unei companii de turism din ČarÄ a declarat pentru ziarul TIMPUL cÄ în momentul angajÄrii persoanelor este important ca ele sÄ deČinÄ studii în domeniu. „În cadrul companiei noastre cinci din Čapte angajaČi sunt specialiČti în turism. AlČi doi, care au cunoČtinČe în economie, se ocupÄ de vânzÄri”, a spus directorul. O altÄ cerinČÄ minimÄ pentru cei care vor sÄ lucreze într-o companie de turism este sÄ cunoascÄ cel puČin douÄ limbi de circulaČie internaČionalÄ, limba englezÄ Či rusÄ. „Noi avem clienČi din toate pÄrČile lumii care ne viziteazÄ Či evident cÄ informaČia care le este oferitÄ trebuie sÄ fie într-o limbÄ internaČionalÄ. În prezent, avem pachete turistice pe care le oferim în limba englezÄ, germanÄ Či austriacÄ. Uneori este greu sÄ gÄsim persoane care sÄ aibÄ aceste abilitÄČi. Chiar acum suntem în cÄutarea unui nou coleg care sÄ cunoascÄ limba polonezÄ”, a conchis directorul agenČiei.
Doar zece la sutÄ din absolvenČi lucreazÄ în domeniu
Un alt angajat în domeniu, Andrei Rusu, a spus cÄ dintre toČi colegii sÄi care au absolvit împreunÄ acum opt ani specialitatea de turism, doar zece la sutÄ lucreazÄ în domeniu. „MulČi nu se regÄsesc în turism dupÄ absolvire. Trebuie sÄ îČi placÄ mereu sÄ descoperi lucruri noi pe care vrei sÄ le arÄČi Či altora. Probabil, aČteptÄrile au fost altele, fiindcÄ turismul reprezintÄ o muncÄ creativÄ Či dinamicÄ”, a spus specialistul.
Un exemplu demn de urmat este cel al Cristinei Rus, care în prezent este studentÄ la Colegiul Ecologic Či se pregÄteČte sÄ devinÄ specialist în turism. „Am ales aceastÄ specialitate, fiindcÄ planificam sÄ plec într-o ÅŖarÄ în care erau cÄutaČi specialiÅtii în turism. Dar pe parcursul primului an de studiu am descoperit Moldova altfel decât o vedeam eu. Are atâta frumuseÅŖe pe care puÅŖini moldoveni o vÄd Åi o apreciazÄ. Acum îmi doresc mai puÅŖin sÄ emigrez Åi mai mult sÄ îi chem pe alÅŖii aici, sÄ vadÄ cât e de frumoasÄ Čara noastrÄ”, spune studenta entuziasmatÄ. Chiar din primul an de studii, Cristina a reuČit sÄ organizeze o excursie personalizatÄ pentru un grup de câČiva turiČti din Italia.
„Ei au manifestat un interes deosebit pentru turismul rural. Unii moldoveni de prin sate i-au primit în beci, le-au arÄtat cum se mulge o vacÄ, i-au gÄzduit la ei în casÄ Åi eu am primit o plÄcere de nedescris vÄzând cât de mult le place strÄinilor ÅŖara noastrÄ. Ba chiar mi-au promis cÄ vor veni la iarnÄ, ca sÄ se familiarizeze cu tradiÅŖiile de CrÄciun. Acum aÅteptÄrile mele sunt cu totul altele decât la început despre profesia pe care mi-am ales-o”, a reiterat tânÄra care Či-a propus sÄ promoveze turismul intern.
Datele statistice aratÄ cÄ, în perioada ianuarie-iunie 2016, numÄrul de sosiri ale vizitatorilor strÄini în Republica Moldova, înregistrate la punctele de trecere a frontierei de stat, a fost de 1,6 milioane, înregistrând o creČtere de 50% faČÄ de perioada similarÄ a anului trecut.
Cele mai multe vizite au fost efectuate din România (55,1%) Či Ucraina (29,3%), urmate de vizitele turiÅtilor din FederaČia RusÄ, în numÄr de peste 100 de mii. În primele Čase luni ale anului 2016, pe teritoriul ČÄrii au sosit circa 25 mii de turiČti bulgari Či 15 mii de turiÅti italieni.
Cei mai puÅŖini strÄini au venit din Portugalia Åi Belarus.
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!