Direcţia EuropaIntegrare EuropeanăSpre UE

Ucraina apreciază “pasul istoric” al UE, care apropie Kievul de aderarea la UE, pe fondul războiului cu Rusia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii, a lăudat miercuri ca fiind un “pas istoric” o recomandare a executivului Uniunii Europene de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare imediat ce va îndeplini condițiile finale, chiar dacă luptă pentru a împotrivi războiului Rusiei.

Recomandarea Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă pe drumul Kievului spre integrarea occidentală și un pariu geopolitic pentru UE, în condițiile în care Ucraina luptă împotriva unei invazii rusești pe scară largă din februarie 2022.

Comisia a declarat că discuțiile ar trebui să fie lansate în mod oficial după ce Kievul va îndeplini condițiile rămase legate de reducerea corupției, adoptarea unei legi privind lobby-ul în conformitate cu standardele UE și consolidarea garanțiilor pentru minoritățile naționale.

“Acesta este un pas puternic și istoric care deschide calea către o UE mai puternică cu Ucraina ca membru”, a declarat Zelenskii pe rețelele de socializare, promițând să continue reformele necesare.

Cei 27 de lideri naționali ai UE urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă sau nu recomandarea Comisiei. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului comunitar, iar Ungaria este considerată principalul obstacol potențial.

În cazul în care va fi acceptată, oficialii UE se așteaptă ca negocierile oficiale de aderare cu Kievul să înceapă anul viitor. Astfel de negocieri durează ani de zile până când candidații îndeplinesc criteriile juridice și economice extinse pentru a adera. De asemenea, blocul comunitar este precaut să primească o țară aflată în război.

“Ucraina continuă să se confrunte cu greutăți și tragedii enorme provocate de războiul de agresiune al Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. “Și totuși, ucrainenii își reformează profund țara, chiar dacă luptă într-un război care este existențial pentru ei.”

Raportul Comisiei sale de miercuri a arătat că Kievul a îndeplinit patru din cele șapte condiții pentru a începe negocierile oficiale de aderare, deși mai multe erau aproape de finalizare. Von der Leyen a declarat că Comisia cu sediul la Bruxelles va reevalua progresele înregistrate în martie anul viitor.

Un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban a declarat că Budapesta nu va sprijini integrarea Ucrainei în UE decât dacă Kievul își va modifica legile privind minoritățile, în special în ceea ce privește educația.

Cu toate acestea, avansarea integrării occidentale este o prioritate de top pentru Ucraina într-un moment de oboseală tot mai mare față de război și de îngrijorări legate de viitorul ajutorului militar vital al SUA.

Comisia a făcut miercuri o recomandare similară pentru Moldova, un mic vecin al Ucrainei care se luptă cu propriile sale tensiuni cu Moscova.

“Moldova se află ferm pe calea aderării la UE și vom continua să lucrăm fără încetare pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat președintele țării, Maia Sandu, apreciind această decizie.

Bruxelles-ul a mai spus că Georgia ar trebui să primească statutul de candidat la aderare după ce va îndeplini condițiile restante, inclusiv alinierea Tbilisi la sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru războiul purtat împotriva Ucrainei.

Oficialii UE consideră că guvernul georgian este mai înclinat să facă afaceri cu Moscova, dar spun că societatea georgiană este puternic pro-europeană.

Comisia a declarat că UE ar trebui să înceapă, de asemenea, discuțiile de aderare cu Bosnia și Herțegovina, odată ce va fi îndeplinită o listă lungă de condiții extinse.

Acest lucru este considerat o sarcină dificilă, deoarece țările UE sunt împărțite în ceea ce privește Sarajevo, Austria, Slovenia și Croația fiind în favoarea apropierii de blocul comunitar, în timp ce Țările de Jos sunt în fruntea taberei care subliniază regresul democratic din Bosnia.

În 2013, Croația a fost ultima țară care a aderat la UE – un bloc cu 450 de milioane de locuitori și unul dintre cele mai bogate locuri din lume, deși se luptă din ce în ce mai mult pentru a-și păstra influența internațională. În 2020, Marea Britanie a fost prima țară care a părăsit vreodată UE, un regres major pentru integrarea europeană după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia Rusiei în Ucraina a readus extinderea în fruntea agendei politice a UE, în timp ce rivalitatea geopolitică dintre Moscova și Occident a izbucnit cu o nouă forță.

“Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei”, a declarat von der Leyen. “Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru țările în curs de aderare, cât și pentru UE. Cu toții avem de câștigat.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *