Actualitate

Ucraina editează manuale de „limbă moldovenească”, deși PSD-istul Marcel Ciolacu se lăuda că „nu va mai exista”

Ucraina publică în continuare manuale din așa-zisa „limbă moldovenească”, deși acum o lună, premierul PSD-ist Marcel Ciolacu se lăuda că a obținut din partea Kievului „inexistența limbii moldovenești”.

Declarațiile PSD-istului nu erau susținute de niciun document al părții ucrainene, cu toate aceste au fost pe larg răspândite în presa controlată de guvernările din Chișinău și București.

Ulterior, românii din Ucraina au confirmat oficial că autoritățile de la Kiev merg înainte cu așa-zisa „limbă moldovenească”.

Acum, publicația „Libertatea” a făcut publice coperțile manualelor din așa-zisa „limbă moldovenească”, destinate copiilor români din regiunea Odesa.

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol – soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Național-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

„Cu părere de rău, în afară de cele două declarații oficiale de la București și Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a menționat Anatol Popescu.

Acesta a confirmat, practic, o realitate tristă: nu există niciun act oficial ucrainean cu privire la renunțarea la așa-zisă „limbă moldovenească”.

Igor Melnik, directorul editurii „Svit”, a fost rugat de Anatol Popescu pe e-mail să oprească procesul de editare a acestor manuale după întâlnirile româno-ucrainene recente. Editorul a răspuns că „editura nu poate decide de una singură să tipărească sau să nu tipărească anumite cărți finanțate de stat”. Șeful editurii a confirmat că nu a primit nici o decizie a guvernului ucrainean privind renunțarea la sintagma de limbă „moldovenească” în educație.

În 2022, cea mai mare editură didactică finanțată de guvernul ucrainean i-a solicitat Consiliului Național al Românilor din Ucraina, o uniune civică cu peste 20 de membri, un sprijin financiar pentru tipărirea manualelor. Este vorba de manualele pentru regiunile Transcarpatica, Cernăuți și Odesa, persoana de legătură a comunității românești fiind Anatol Popescu.

„Acum un an, spune Popescu, editura nu găsea bani pentru tipărirea cărților în limba română, iar acum are fonduri pentru cărți în limba „moldovenească”, a subliniat reprezentantul comunității românești din sudul Basarabiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *