Politică

Ucraina îl schimbă pe Medvedciuk, cumătrul lui Putin și 55 de ruși pentru peste 200 de prizonieri, inclusiv cinci comandanți de la Azovstal

În noaptea de 22 septembrie, autoritățile ucrainene au raportat cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Kievul a reușit să returneze 215 militari ucraineni, inclusiv peste 100 de apărători ai Azovstalului. Potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Rusia l-a obținut pe vărul lui Vladimir Putin, politicianul Viktor Medvedchuk, acuzat de trădare de stat în Ucraina, pentru 200 de prizonieri. Cinci ofițeri de rang înalt din rândul apărătorilor de la Mariupol au fost schimbați cu 55 de prizonieri de război ruși. Autoritățile ruse nu au comentat încă în mod oficial acest schimb.

Schimbul, care a implicat mai multe state, a fost ținut secret până în ultimul moment. Primele detalii despre aceasta au fost dezvăluite în presa ucraineană și pe canalele Telegram abia miercuri seara, 21 septembrie. Oficial, autoritățile ucrainene au confirmat schimbul după miezul nopții, când maratonul televiziunii naționale a difuzat o întâlnire între președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și șeful său de cabinet, Andriy Yermak.

200 de militari ucraineni au fost tranzacționați pentru Medvedciuk

Yermak, care stătea cu Zelensky într-o sală de conferințe goală din biroul prezidențial ucrainean, a raportat că Kievul reușise să negocieze un schimb de 215 militari ucraineni – un schimb de o asemenea amploare încât Rusia și Ucraina nu mai conveniseră de la începutul invaziei. 108 dintre ei erau membri ai regimentului Azov al Gărzii Naționale Ucrainene (recunoscut în Rusia ca fiind o “organizație teroristă”), care apăra Mariupol și, în special, uzina Azovstal.

De asemenea, au avut loc schimburi de ofițeri din cadrul Serviciului de Pază a Frontierei, Forțelor Terestre, poliției, Marinei, Serviciului de Securitate, Serviciului de Stat pentru Transporturi și Serviciului Vamal de Stat. Un total de 124 de ofițeri se numără printre cei schimbați.

Potrivit lui Yermak, 200 de militari ucraineni au fost schimbați din Rusia pentru un singur om – vărul lui Vladimir Putin, Viktor Medvedchuk. În ultimii ani, Medvedciuk a fost unul dintre liderii partidului pro-rus Platforma de Opoziție pro-rusă – Pentru Viață. Medvedciuk a fost acuzat de trădare în 2021. Activitățile OPLZH au fost interzise după invazia rusă.

În luna aprilie a acestui an, Volodymyr Zelensky a sugerat în discursul său ca Medvedchuk să fie schimbat pentru ucrainenii luați prizonieri. Medvedciuk însuși a făcut o cerere similară lui Zelenski și Putin într-un mesaj video înregistrat de Serviciul de Securitate ucrainean. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitriy Peskov, a răspuns spunând că “acest lucru iese din discuție”.

Apoi, după ce armata rusă a reușit să cucerească uzina Azovstal în luna mai, după trei luni de lupte, liderul LDPR și șeful comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Slutsky, a declarat că Moscova va “studia problema” unui posibil schimb al lui Medvedciuk cu luptătorii de la Azov. Dar Kremlinul a reiterat că o astfel de posibilitate nu este luată în considerare.

“Am spus deja că Medvedciuk este un cetățean ucrainean și nu este un militar. În cazul persoanelor care s-au predat la Azovstal, este vorba de militari și de membri ai formațiunilor naționaliste de acolo, deci sunt categorii complet diferite de persoane și cu greu putem vorbi de schimburi aici”, a declarat atunci Peskov.

Mai mult, luptătorii din Azov, pe care Curtea Supremă rusă i-a declarat “organizație teroristă” în august, au fost amenințați cu un tribunal militar. Denys Pushylin, șeful autoproclamatei DNR, a declarat că vor organiza procesul în Mariupol ocupat. Mai mult, în luna iulie a acestui an, separatiștii au ridicat moratoriul asupra pedepsei cu moartea. Pușkin a susținut că tribunalul ar putea avea loc înainte de sfârșitul verii, dar în cele din urmă nu s-a întâmplat.

Într-o declarație separată, Volodymyr Zelenskyy a vorbit despre detaliile negocierilor privind schimbul lui Medvedchuk. Potrivit lui Zelenskyy, la început, partea rusă s-a oferit să-l schimbe pe politician cu 50 de militari ucraineni. Ulterior, această cifră a fost majorată la 200.

Separat, Kievul adaugă că forțele de ordine au obținut de la Medvedciuk toate informațiile posibile despre acțiunile sale incriminatoare în timpul acțiunilor de investigație care au avut loc în ultimele luni.

“Cred că am fi putut să-l schimbăm pe Medvedciuk cu unul dintre eroii noștri de la “Azov”, dar ceea ce am primit de atâtea ori este un motiv pentru ca întreaga țară să bea”, a comentat Zelenski.

Rusia ia 55 de prizonieri pentru cinci comandanți ucraineni de rang înalt

Zelenskyy a vorbit separat despre schimbul a cinci ofițeri superiori din rândul apărătorilor din Mariupol – președintele ucrainean i-a numit “supereroi”. Printre aceștia se numără comandantul Azov, Denys Prokopenko (cunoscut după indicativul “Redis”), comandantul interimar al Brigăzii 36 separate de pușcași marini Serhiy Volynskyy (“Volyn”), comandanții Azov Svyatoslav Palamar și Oleh Khomenko și comandantul Batalionului 1 separat de pușcași marini Yevhen Bova.

Pentru întoarcerea lor, Ucraina a predat Rusiei 55 de prizonieri de război ruși, care, potrivit lui Zelensky, “nu meritau nici milă, nici simpatie și nici un cuvânt”.

Yermak a adăugat că acești prizonieri “nu prezentau interes” pentru Kiev.

În noaptea de 22 septembrie, canalele de telegram rusești au raportat că un avion cu 55 de prizonieri ar fi aterizat deja pe aerodromul Chkalovskiy de lângă Moscova. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost confirmat în mod oficial de către autoritățile ruse, nici de către bursă în general.

Zelenskyy a declarat că schimbul de comandanți a fost mediat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Conform înțelegerii, ei vor rămâne în Turcia “în deplină siguranță, în condiții confortabile” și sub protecția personală a liderului turc până la sfârșitul războiului, a adăugat președintele ucrainean. Maratonul televizat l-a arătat comunicând cu apărătorii eliberați prin legătură video.

“Ne simțim bine, starea noastră de sănătate este satisfăcătoare, vă mulțumesc dumneavoastră și întregii echipe pentru ceea ce ați făcut”, i-a spus Denis Prokopenko lui Zelenski.

Biroul prezidențial ucrainean a precizat că printre ucrainenii eliberați se numără trei apărători ai Mariupolului – Maryana Mamonova, Yana Shumovetska și Anastasiya Chernenka. Acestea au fost capturate în timp ce erau însărcinate.

Autoritățile ucrainene au calificat eliberarea apărătorilor de la Mariupol din captivitatea rusă drept o chestiune de onoare. Înainte de schimb, luptătorii care au apărat Azovstal au fost ținuți într-o colonie penală din satul Yelenivka din autoproclamata republică populară Donețk. În noaptea de 29 iulie, pe teritoriul lagărului a avut loc o explozie care a ucis zeci de prizonieri.

Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat intenționat o cazarmă cu apărători din Mariupol. Rusia a declarat că Ucraina a fost cea care a bombardat colonia cu lansatoare de rachete de mare precizie. O investigație a BBC a arătat că versiunea evenimentelor prezentată de partea rusă ridică multe semne de întrebare.

Vladimir Zelenski și Andrei Yermak au promis că vor dezvălui mai multe detalii despre acest schimb în cadrul unei ședințe de informare joi.

La schimb au participat și străini

În plus, 10 cetățeni străini – printre care cetățeni britanici, americani, suedezi, croați și marocani – au fost eliberați în cadrul schimbului. Acest lucru a fost negociat de Arabia Saudită, unde sunt acum deținuți prizonierii eliberați.

Prim-ministrul britanic Liz Truss a comentat eliberarea prizonierilor britanici în seara zilei de 21 septembrie. Ea a declarat că schimbul britanicilor va pune capăt “lunilor de incertitudine și suferință – pentru ei și pentru familiile lor” și a mulțumit lui Zelensky și autorităților saudite pentru eforturile depuse pentru a-i aduce înapoi.

Agenția saudită de știri, administrată de stat, a postat pe Twitter o înregistrare video cu cele 10 persoane ținute captive în timp ce ies din avion. Imaginile îi arată, printre alții, pe britanicii Sean Pinner și Aidan Aslin și pe cetățeanul marocan Saadoun Brahim. Toți trei au fost capturați în aprilie și condamnați la moarte de un “tribunal” din cadrul DNR în vară.

În Rusia, străinii care luptă de partea Ucrainei sunt numiți mercenari – și, potrivit Moscovei, nu pot fi considerați “combatanți”. Ucraina a insistat că străinii capturați au semnat contracte cu forțele armate ucrainene – legea ucraineană permite acest lucru – și, prin urmare, erau combatanți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *