Economie

Ucraina se plânge că a primit doar 10% din armele promise de Occident. Kievul vrea ca portul Constanţa să-și crească capacitatea pentru a-şi exporta cerealele

Bătălia pentru Severodoneţk, epicentrul luptelor din Donbas, pare să se apropie de final. Trupele asediate în incinta combinatului Azot, alături de peste 500 de civili, au primit un ultimatum din partea armatei ruseşti: să se predea până astăzi la ora 8. Generalii de la Moscova susţin că au stabilit, pentru evacuarea civililor, şi un coridor umanitar. Acesta duce, însă, pe teritoriul controlat de Rusia. În tot acest timp, preşedintele Zelenski continuă să ceară Occidentului arme greme. Până acum, Ucraina a primit doar 10% din armele pe care le-a solicitat.

După eşecul suferit la periferia Kievului, tactica ruşilor s-a modificat. Războiul capătă tot mai mult forma unor dueluri de artilerie şi atacuri de rachete în care Rusia deţine controlul. În Severodoneţk, se strâng rândurile şi se numără orele până la cucerirea definitivă a oraşului. Primul coridor umanitar deschis astăzi ar uma să salveze o parte din cei 12.000 de civili captivi în oraş. Zelenski face din nou apel la țările occidentale să furnizeze arme grele Ucrainei. “În ţara noastră, şi chiar în aceste momente, este cea mai mare nevoie de arme din Europa. Prin urmare, întârzierea livrării lor nu poate avea nicio justificare”, a declarat Volodimir Zelenski.

Presiuni se fac şi la graniţe. Ucraina cere suplimentarea portului Constanţa pentru a-şi exporta cerealele şi sprijin din partea statelor Uniunii, pentru a permite depozitarea cerealelor pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră. Preşedintele Joe Biden a venit, la rândul lui, cu o soluţie. Liderul de la Casa Albă a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniţei cu Ucraina, inclusiv în Polonia. Asta ar ajuta, treptat, la exportul cerealelor din ţara sfâşiată de război.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *