Moldova

Ucraina și Moldova au semnat un acord pentru construirea unui pod peste Nistru

Ucraina și Republica Moldova au semnat un acord privind construcția unui pod la frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, în apropierea localităților Iampol și Kosec.

Acordul respectiv a fost semnat de vicepremierul pentru reconstrucție al Ucrainei, ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii Oleksandr Kubrakov și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Liliya Dabija.

Semnarea acordului este o continuare practică a acordurilor încheiate în 2021 de către președinții Ucrainei și Republicii Moldova, a declarat Kubrakov.

Invazia la scară largă a adus ajustări în implementarea proiectului, dar necesitatea critică de a dezvolta rute logistice alternative face ca proiectul podului de la Yampol să fie o opțiune fără regrete, a adăugat vicepremierul.

“Podul va deveni o verigă cheie în coridorul de transport între Kiev și Chișinău. În plus, datorită podului, exportatorii ucraineni vor avea cea mai scurtă rută din centrul Ucrainei către țările din Europa Centrală și de Sud-Est, ocolind Transnistria ocupată de Rusia”, a explicat Kubrakov.

Podul de la Iampol va fi o alternativă la trecerea cu feribotul de la punctul de trecere a frontierei Iampol – Kosec, care nu mai funcționează de mai mulți ani și care de mult timp nu mai corespunde cerințelor vremurilor și nevoilor reale ale locuitorilor celor două state, a precizat ministerul.

Podul va contribui, de asemenea, la descongestionarea punctului internațional de trecere a frontierei “Mogilev-Podolskyi-Otach”, prin care acum trece aproape întregul flux de trafic dintre Ucraina și Moldova.

Lungimea totală a podului este de peste 1.400 de metri. Construcția artificială va avea două benzi de circulație cu trotuare pe ambele părți.

Proiectarea podului respectă, de asemenea, standardele fără bariere, în special trotuarele cu coborârea bordurilor în cadrul trecerilor de pietoni. Sunt prevăzute benzi tactile de avertizare pentru a ghida persoanele cu deficiențe de vedere.

În ianuarie 2021, PO a declarat că Ucraina va finanța construcția unui pod peste râul Nistru, care va face parte dintr-o nouă autostradă între Kiev și Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *