UE a acuzat Republica Moldova de presiuni insuficiente asupra Rusiei. Care sunt motivele?
Comisia Europeană consideră că Moldova nu se alătură adesea deciziilor Uniunii Europene în politica externă. Acest lucru este afirmat în raportul Comisiei Europene privind implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană de către Chișinău.
Documentul reprezintă o scădere a conformității Republicii Moldova cu politica externă comună a UE.
Se spune că în 2019 Chișinăul a susținut 80% din deciziile și declarațiile Uniunii Europene, inclusiv declarațiile Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell și decizia Consiliului privind măsurile restrictive ale UE.
Cu toate acestea, în 2020, procentul de meci a scăzut la 68%.
„Moldova nu s-a alăturat în mare parte declarațiilor și deciziilor UE privind Federația Rusă, China (Hong Kong) și Belarus”, este arătat în textul raportului Comisiei Europene.
Totodată, acordul de asociere dintre Moldova și UE presupune că Chișinăul își va construi politica externă la unison cu deciziile de la Bruxelles.
Pe 13 octombrie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că țările occidentale interzic conducerii moldovenești să lucreze pentru normalizarea relațiilor cu Moscova.
"Sperăm că Chișinăul va putea acționa independent fără solicitări externe", a subliniat șeful ministerului rus de externe.
Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că autoritățile moldovenești au decis să-și revoce reprezentantul în Comisia economică eurasiatică. Potrivit vicepremierului Moldovei, ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii, Nicolae Popescu, postul ar trebui eliminat, deoarece „costă bugetul de stat cu cel puțin 10 mii de euro pe lună, fără returnarea cuvenită”.
Sursa: eurasia.expert
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!