UE de partea Ciprului şi a Greciei în conflictul cu Turcia privind exploatările de gaze naturale
Recent, forţele navale turce au împiedicat operaţiunile desfăşurate de către compania italiană Eni SpA în ape care fac parte din zona economică exclusivă a Ciprului, forţând compania să mute o platformă.
La rândul său, Grecia a acuzat Turcia de încălcarea dreptului internaţional, după ce Marina Turciei a întorc din drum o ambarcaţiune a gărzii de coastă din Grecia în Marea Egee, într-o zonă în care Ankara susţine că deţine suveranitatea.
„În această seară, preşedintele [cipriot Nicos] Anastasiades şi premierul [grec] Alexis Tsipras ne-au informat despre ultimele evoluţii privind acţiunile ilegale ale Turciei în estul Mării Mediterane şi în Marea Egee.
În numele tuturor liderilor UE, aş dori să exprim solidaritatea cu Cipru şi Grecia şi să-i cer Turciei să pună capăt de urgenţă acestor activităţi. Reiterez sprijinul acordat dreptului suveran al Republicii Cipru de a explora şi exploata resursele sale naturale, în conformitate cu legislaţia UE şi cea internaţională, inclusiv potrivit Convenţiei ONU privind dreptul mării", a declarat Tusk, care s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu şefii de stat sau de guvern din 27 de state membre UE.
Uniunea Europeană avertizează că poate anula un summit cu Turcia, programat pentru luna viitoare, din cauza tensiunilor dintre Turcia, Grecia şi Cipru.
„Aceste acţiuni contravin angajamentului Turciei faţă de relaţiile de bună vecinătate şi normalizarea acestora cu toate statele membre. Suntem pregătiţi să cooperăm cu Turcia, dar vom evalua, în cadrul Consiliului European din luna martie, dacă există condiţii pentru a organiza întrevederea liderilor cu Turcia la Varna, la 26 martie", a mai spus Donald Tusk.
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că „a venit vremea ca Bruxelles-ul să transmită un mesaj clar Turciei", şi anume că „relaţiile UE-Turcia nu pot progresa în condiţiile unor încălcări constante privind drepturile suverane ale statelor membre UE".
Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană s-au deteriorat după tentativa eşuată de lovitură de stat din iulie 2016. Oficialii UE şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a instituit stare de urgenţă în ţară, iar peste 50.000 de persoane au fost arestate şi 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi.
Referendumul din 16 aprilie 2017 din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul Uniunii Europene.
Sursa: Mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!