Actualitate

UE vrea să stabilească valabilitatea certificatului verde Covid la nouă luni fără doza de rapel / Noua regulă urmează să fie adoptată săptămâna viitoare

UE se pregătește să stabilească la nouă luni, după o primă vaccinare completă, perioada de valabilitate a certificatului de vaccinare anti-Covid pentru călătoriile intra-europene, pentru a încuraja rapelurile, scrie joi AFP.

La un summit la Bruxelles, liderii au subliniat „importanța unei abordări coordonate cu privire la valabilitatea certificatului UE de vaccinare anti-Covid și au luat act de faptul că Comisia va adopta un act delegat pe această problemă”, potrivit constatărilor publicate joi.
Acest act delegat, care are valoare obligatorie, urmează să fie adoptat săptămâna viitoare de executivul european și ar trebui să intre în vigoare în februarie, scrie AFP citând din surse europene.

În timp ce UE reglementează utilizarea acestui certificat Covid în contextul călătoriilor intra-europene, utilizarea lui de către statele membre în alte scopuri (acces la restaurante, concerte sau alte evenimente) este supusă legislației naționale.

Comisia a recomandat, într-o propunere din 25 noiembrie, ca statele să accepte certificatele de vaccinare emise în termen de nouă luni de la primirea celei de-a doua doze sau a unei singure doze în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Această durată de nouă luni ia în considerare liniile directoare ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind administrarea de doze de rapel după o perioadă de șase luni, din cauza scăderii eficacității vaccinului. Acesta prevede o perioadă suplimentară de trei luni pentru a permite statelor să își adapteze campania de vaccinare, a spus Bruxellesul.

Cu toate acestea, durata valabilității vaccinării după o doză de rapel nu este determinată în această etapă.

Uniunea Europeană a pus în aplicare vara trecută un certificat verde Covid comun care atestă o vaccinare, trecerea prin boală de mai puțin de șase luni sau un test negativ, pentru a le permite europenilor să călătorească între statele membre cât mai liber posibil, fără a fi supuși testării sau carantinării.

Însă acest certificat verde este periclitat de apariția variantei Omicron, care a determinat mai multe state membre să introducă noi restricții, în special să solicite călătorilor europeni, chiar vaccinați, să prezinte un test negativ pentru a intra pe teritoriul lor.

Comisia a reamintit recent că aceste măsuri suplimentare ar trebui să rămână proporționale și temporare și să facă obiectul unei notificări prealabile către Bruxelles și celelalte state membre.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *