Externe

Ultima fabrică de ţigarete din Franţa, în Corsica, urmează să fie închisă

Societatea Naţională franceză de Exploatarea Tutunului şi Chibriturilor (SEITA) a prezentat personalului un proiect în vederea unei închideri a ultimei fabrici de ţigarete din Franţa, la Furiani, în Haute-Corse, care are 29 de angajaţi, relatează AFP.

Negocieri cu reprrzentanţi ai personalului urmează să înceapă la mijlocul lui octombrie în vederea unei închideri a Manufacture corse des tabacs (Macotab), prevăzută în decembrie, a anunţat directorul însărcinat cu Relaţii Externe la SEITA Cyril Lalo, care a confirmat o informaţie dezvăluită de publicaţia Corse-Matin..

Această închidere, care urmează să aibă loc în cadrul unui ”proiect  de reorganizare a unei părţi a activităţilor în Europa” este motivată de o ”scădere continiuă a volumelor legale de tutun, care sunt înlocuite de contrabandă şi contrafacere”, ”o denunţare a contractului de către Philip Morris, pentru care Macotab producea o parte a volumelor” şi ”sfârţitul treptat al specificităţii corsicane în produsele de tutun”, a enumerat Cyril Lalo.

Un proiect de închidere a fabricii de ambalare Coretab din la Réunion este de asemenea prevăzută, care priveşte 14 posturi, potriviit aceleiaşi surse.

Fabrica corsicană, ultima fabrică de ţigarete din Franţa după închiderea celei de la Riom, în Puy-de-Dôme, în 2016, foloseşte în prezent aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi are 30 de salariaţi, de la 143 la începutul anilor ’80.

Cea mai mare parte a producţiei de ţigarete în Europa se desfăşoară, în prezent, în Germania şi Polonia.

Ea a fost înfiinţată în 1961 şi aparţine SEITA, fostul monopol francez al tutunului, privatizat în 1995, la rândul său o filială a gigantului britanic Imperial Brands, şi care produce ţigarete pentru Corsica şi alte regiuni franceze.

Franţa a interzis publicitatea produselor de tutun, iar numeroşi producători au închis, transformându-se în locuri culturale, la Marsilia, sau în universitate, la Lyon.

Tutunul ”este prima cauză a mortalităţii evitabile” în Franţa, potrivit Santé publique France, care estimează numărul morţilor din cauza tutunului la 75.000 pe an.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *