Social

ULTIMA ORĂ! Autoritățile au sistat activitatea companiei Danube Oil Company, care deține silozurile de la Portul Giurgiulești mistuite de foc

Compania „Danube Oil Company”, care deține silozurile de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești, activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți și fără contract de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor – sunt doar câteva din încălcările depistate de autoritățile de resort. Prin urmare, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a dispus sistarea activității companiei, a cărei beneficiar este omul de afaceri Vaja Jhashi, începând de marți, 24 ianuarie, până la remedierea încălcărilor depistate. Mai mult, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor construite neconform, iar materialele controalelor să fie transmise Procuraturii pentru examinare, scrie Replicamedia.md.

În urma controalelor efectuate Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că firma „Danube Oil Company” activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția supraveghere tehnică (AST) a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. „Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

Totodată, în ședința operativă de luni, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Recent, prim-ministra Natalia Gavrilița a acuzat de iresponsabilitate agentul economic și a cerut investigarea „rapidă” a cauzelor incendiilor repetate. Șefa Executivului a avertizat că orice încălcări admise în procesul de construcție vor fi sancționate, iar consecințele asupra oamenilor din zonă și a mediului vor trebui să fie despăgubite.

Vă amintim că în dimineața de 20 ianuarie, pompierii au intervenit la un nou incendiu de proporții de la un depozit de păstrare a granulelor de șrot de semințe de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Abia în noaptea de sâmbătă spre duminică, 22 ianuarie, pompierii au reușit să localizeze incendiul de la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce construcția metalică de capacitate mare a fost prăbușită controlat la ora 01:29. În prezent, 13 de pompieri cu 5 autospeciale de intervenție sunt la datorie, pentru „a înlătura toate riscurile pentru infrastructura din zonă”.

Primul incident pe teritoriul portului a fost înregistrat pe data de 15 septembrie 2022, când s-au prăbușit două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1.200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat riscuri procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru silozuri alăturate.

Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea a lua foc.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.

Un alt incendiu înregistrat la Portul Giurgiulești a fost înregistrat pe 16 ianuarie curent.

Potrivit Agenției de Mediu, incendiul de la Portul Internațional Liber Giurgiulești a dus la creșterea gradului de poluare a aerului. Examinarea probelor de aer prelevate de Laboratorul Agenției de Mediu la diferite distanțe ale focarului au arătat concentrații mărite de dioxid de azot și fenol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *