Actualitate

ULTIMA ORĂ /// Compania românească Blue Air a intrat pe piața moldovenească, privatizând Air Moldova

Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

Agenția Proprietății Publice precizează că scoaterea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia.

Rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 milioane de lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 milioane lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 milioane lei. În primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii însumau 1,283 miliarde de lei, cu 169 de milioane de lei în creștere față de începutul anului de gestiune. Și rezultatul activității financiare din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 milioane lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de companie, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

Unul din obiectivele-cheie ale cumpărătorului este extinderea ariei destinațiilor de zbor, consolidând concomitent poziția Air Moldova pe principalele rute existente, prin aplicarea unor prețuri flexibile și sporind calitatea deservirii întru satisfacerea cerințelor în creștere a unui număr cât mai mare de pasageri.

”Civil Aviation Group” S.R.L. și-a asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul Air Moldova de companie națională și operator național, ceea ce va alinia Republica Moldova la standardele internaționale și va asigura o activitate eficientă în interesul cetățenilor.

În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei Air-Moldova va număra 14 aeronave. Flota va urmări o modernizare, de tip dual, compus din aeronave Airbus A320/A319 şi Embraer E-190.

Pentru dezvoltarea rețelei de destinații şi creșterii numărului de aeronave operate, ”Civil Aviation Group” S.R.L. planifică extinderea personalului aeronautic cu 10 echipaje suplimentare până în 2021. Astfel, numărul de piloți şi echipaje de cabină va crește de la 180 în anul 2018 până la 380 angajați – în 2021. Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane de euro.

Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori, între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, deține 30 de nave de tip Boeing, în prezent, acoperă 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și 2 persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.

Sursa: hotnews.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *