Actualitate

Ultima oră! Inflația va crește până în semestrul 3 al acestui an: Media prognozată de BNM ajunge la 18,8%

„Inflația va continua să crească și va fi înaltă până în trimestrul III 2022, după care sperăm că ritmul de creștere aa prețurilor să înceapă să tempereze și dacă vom implementa măsurile noastre de politică monetară pe care le prognorizăm și vor fi alte ingrediente la locul lor atunci s-ar putea să revenim spre țintă”, a declarat Guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Rata anuală a inflației va crește până în trimestrul III 2022, ulterior diminuându-se accelerat până la finele orizontului de prognoză. Sporirea ratei anuale a inflației este determinată preponderent de toate componentele acesteia, în principal de prețurile produselor alimentare, de prețurile reglementate cuc excepția ultimilor trei trimestree de prognoză, de inflația de bază, și mai puțin de prețurile la combustibil.

Cererea agregată va înregistra valori pozitive în creștere încă și în primul trimestru de prognoză, după care se va diminua continuu, dar va fi proinflaționistă pe întreg orizontul de prognoză. Condițiilee monetare reale vor fi restrictive pe întreaga perioadă de prognoză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *