Actualitate

ULTIMA ORĂ! Roberta Metsola a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului European

Metsola, cetățean maltez, împlinește astăzi 43 de ani și a fost felicitată în plenul Parlamentului European.

„Vă mulțumesc. Cu umilitate vă spun că sunt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați. Voi lucra în favoarea cetățenilor europeni. Trebuie să ne gândim la moștenirea lăsată de David Sassoli, lupta pentru misiunea UE”, a declarat Metsola.

Drumul Robertei Metsola către șefia PE a fost netezit de decizia Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua forţă politică din Parlamentul European, care în decembrie a renunţat să mai prezinte un candidat la preşedinţia instituţiei post-David Sassoli. Sassoli a murit luni noaptea, transmite zdg.md.

La 12.11.2020 a fost aleasa prim-vicepreședinte al Parlamentului European în locul irlandezei Maired McGuinness, desemnată comisar. Metsola a fost singura candidată, iar responsabilitățile sale principale sunt relatia cu parlamentele nationale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis.

Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziției sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acțiune anti-homofobie.

Ea este juristă, absolventa a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană, a fost secretar general al Studentilor Democrati Europeni.

A lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012), iar în perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *