Eveniment

Ultimul drum al lui Aureliu Busuioc

În holul Casei Scriitorilor, unde a fost depus sicriul cu corpul neînsuflețit al marelui dispărut, a venit să-și ia rămas bun mai multă lume: scriitori, profesori, medici, savanți, pedagogi, reprezentanți ai organelor centrale și locale, iubitori ai operei celui dispărut. La serviciul divin au asistat președintele țării, Nicolae Timofti, prim-ministrul Vlad Filat și președintele Parlamentului, Marian Lupu.

Apoi a avut loc un miting de doliu. În discursul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a spus că odată cu plecarea lui Aureliu Busuioc a rămas un gol imens în literatura română din Basarabia. „A fost un scriitor care s-a aflat zilnic în exercițiul scrisului. Ultimele sale romane le-a scris în contratimp cu moartea. Aureliu Busuioc întotdeauna a manifestat un interes și o dragoste deosebită față de creația tinerilor. A fost un aristocrat al cărții și un senior al literaturii”, a remarcat Arcadie Suceveanu.

Un alt coleg, Leo Butnaru, a constatat că Aureliu Busuioc a fost unul dintre ultimii mohicani ai literaturii, care a păstrat marca literaturii române. „În ultimele decenii a scris multe cărți, pe care urmează încă să le citim…”, a afirmat Leo Butnaru.

„Aureliu Busuioc a avut norocul și forța spirituală să lupte cu toate vicisitudinile timpului și să se realizeze ca scriitor. Este o figură emblematică a literaturii noastre. Creația lui Aureliu Busuioc rămâne a fi o mare parte din avuția noastră literară”, a menționat Vladimir Beșleagă.

La rândul său, poetul Ion Hadârcă l-a caracterizat drept un spirit elevat și august, exprimându-i recunoștința pentru faptul că i-a susținut placheta de debut.

„Cu Aureliu Busuioc nu pleacă o epocă, ci toate epocile deodată. A fost prezent în toate deceniile și în toate deceniile a fost cel mai bun. Din păcate, se încheie veacul omului Busuioc. Dumnezeu va avea alături un narator, un declamator care îi va citi din Horațiu și din poeții antici”, a spus Mircea V. Ciobanu.

Emilian Galaicu-Păun a amintit faptul că Aureliu Busuioc și-a scris ultimele cărți cu o mare lupă și doar cu un deget la calculator. „ A plecat împlinit. Și-a văzut editat ultimul său roman – „Și a fost noapte”, dedicat regretatei sale soții, Tanți. Acum, a intrat și el în noapte, ca să-i adauge lumină”, a declarat Emilian Galaicu-Păun.

Despre omul și scriitorul Aureliu Busuioc a mai vorbit părintele Ioan Ciuntu, care i-a mulțumit pentru faptul că i-a scris prefața la o carte editată recent.

Aureliu Busuioc a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească, alături de mormântul soției sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *