Frumusețe

Ultravioletele cresc capacitatea de învăţare rapidă

Cercetătorii au constatat că, dacă ne expunem cel puţin 1/5 din suprafaţa corpului la soare, mai mult de 15 minute pe zi, minimum 7 zile, creşte capacitatea de învăţare rapidă. Dimpotrivă, dacă stăm 15-20 minute la plajă, cu 50% din suprafaţa corpului expusă la soare, învăţarea devine ceva mai lentă, dar de calitate net superioară, încă din primele 3 zile de plajă. În cazul în care ne expunem peste 75% din suprafaţa corpului la soare, timp de 15-20 de minute, dimineaţa, viteza de învăţare scade în primele 5 zile de plajă, apoi creşte treptat până la nivelul obişnuit, atins după 5-6 zile după încetarea expunerii la soare. În acest caz, abia după 10 zile de la încetarea expunerii la plajă viteza de învăţare creşte cu 10-12%, pe o durată de 15-20 de zile.
Excesul de plajă şi mai ales de ultraviolete de dimineaţă poate avea însă efecte nefaste asupra asocierii datelor nou învăţate cu cele cunoscute, stocate în memorie. Dacă durata plajei este mai mare de 3 ore şi este extinsă în perioada prânzului, către ora 13.00, efectele radiaţiilor solare devin nocive pentru întregul organism, chiar şi pentru învăţare şi memorizare. Efectul pozitiv al ultravioletelor asupra memoriei se datorează creşterii fluxului de sânge în meninge, ceea ce antrenează producţia de proteine şi de stocare a informaţiilor în unele zone din creier.

Calitatea gândirii
Ultravioletele cu lungime de undă cuprinse între 0,25 şi 0,27 microni s-au dovedit a avea un efect benefic asupra calităţii proceselor raţionale. Astfel, dacă cerul este senin după o zi de ploaie şi ne expunem numai 20 de minute faţa la soarele de dimineaţă, vom avea o mai mare luciditate în gândire şi în înţelegerea corectă a unor realităţi aparent complicate. Acest efect se păstrează din nefericire numai opt ore de la încetarea expunerii la soare. Un efect mai puţin evident, dar mai persistent îl putem obţine prin expunerea la ultravioletele de seară timp de jumătate de oră-o oră, dacă ajungem la plajă cu două ore şi jumătate înainte de apusul soarelui, indiferent de anotimp. O cură de soare de seară de numai 10 zile poate creşte calitatea gândirii tehnice, matematice cu peste 30% şi cea a gândirii speculative, intuitive, cu 40%. Efectele se resimt la 4-5 zile după încetarea curei de UV şi se menţin, de obicei, 25-50 de zile, în funcţie de individ.

Ultravioletele acţionează complex asupra organismului şi mai ales asupra proceselor nervoase.
Neurobiologii elveţieni au demonstrat că senzaţiile cele mai simple, precum cele de atingere, de presiune, de cald, frig sau cele mai complexe, precum plăcerea sau durerea, pot fi influenţate de absorbţia UV. O dată cu absorbţia acestor radiaţii, în piele se produc compuşi sterolici ce intră în sânge şi ajung rapid în creier, crescând temporar capacitatea descărcării unor transmiţători chimici ai informaţiei precum serotonina şi dopamina. Datorită acestei mici modificări la nivelul unor zone din creier, senzaţiile de atingere devin mai bine percepute ca şi cele de presiune, iar cele de durere sunt percepute mai slab.
În aceeaşi ordine de idei, trăirile de bucurie, ca şi orice trăire complexă au o intensitate mai mare dacă ne-am relaxat la soare, moderat, dimineaţa sau seara. Dimpotrivă, excesul de UV solare sau de la saloanele de bronzat, asociat cu excesul de căldură poate diminua intensitatea trăirilor pozitive, iar la unele persoane poate creşte gradul de percepţie negativă sau sentimentele de invidie sau ură.  

Sursa: RevistaFelicia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *