Actualitate

”Umpleți depozitele de gaze și nu mai dați vina pe Rusia”

”Dacă Europa ar construi depozite de 40 de miliarde de metri cubi și le-ar umple cu gaz în fiecare vară, nu am mai avea nevoie de gaz suplimentar în timpul iernii”, a spus directorul SNAM, Marco Alvera, citat de Politico.

”Asta ne sporește securitatea, funcționează și ca un tampon în cazul scumpirii gazelor și permite țărilor UE să cumpere gaze împreună, fără să perturbe piața”.

Această idee este îmbrățișată de UE și de o parte din țările membre, care au cerut deja operatorilor de transport precum SNAM să identifice depozite de gaz care pot fi folosite sau să construiască unele noi, pentru ca acestea să fie umplute, după licitații care să aibă loc în timpul acestei veri. Apare însă o mare problemă, susține Marco Alvera.

”O bună parte din aceste depozite există, însă stau goale. De ce? Deoarece companiile spun «De ce să cumpărăm gaze acum, când costa 70 de euro mia de metric cubi, când este posibil ca în vara viitoare să vina un nou val de covid, cererea să se reducă, iar gazele să ajungă la doar 20 de euroi»”.

Alvera consideră că această strategie pe termen scurt și orientată strict pe profit a făcut ca Europa să rămână fără stocuri de gaze în această iarnă.

În plus, UE ar trebui să analizeze atent evoluția pieței mondiale a gazelor și abia apoi să arunce vina doar asupra monopolului rus Gazprom.

Evoluția pieței arată că tot mai multe țări vor intra în competiție pentru tot mai puțin gaz natural, iar această tendință va dura dincolo de anul 2040, pentru că țările lumii vor renunța treptat la cărbune și se vor orienta către gaz.

”Pentru că scade producția de gaze a Marii Britanii și a Olandei, în Marea Nordului, în ultimii trei ani am avut o scădere de 15% la producția totală de gaze naturale a UE. În același timp, în China, nu mai puțin de 15 milioane de locuințe trec în fiecare an de la cărbune la gaz. Asta însemnă că, în câțiva ani, piața chineza va creste cu un segment mare cât Franța”.

Șeful companiei italiene a subliniat că Italia a traversat mult mai ușor perioada de criză a gazelor din UE, pentru că in Italia exista o lege face obligatorie o rezervă de minimum 4,5 miliarde de metri cubi de gaze, care poate fi folosită de guvern în momente de criză.

Spre deosebire de Italia, UE a fost nevoită să caute, în ceasul al doisprezecelea, gaze naturale lichefiate mai scumpe, din Statele Unite și Qatar, pentru a trece peste iarnă. În acest fel, UE le-a oferit producătorilor asiatici de gaze ocazia a de înhăța miliarde bune de euro, cu care să-și sporească flota de nave de transport de gaze lichefiate, bani care ar fi putut fi direcționați, mai înțelept, spre construcția de depozite de gaz în Europa, mai spune Marco Alvera.

Șeful companiei italiene a ținut să contrazică declarațiile Bruxellesului cum că toată criza se datorează Moscovei, care închide robinetul gazelor spre Europa.

Într-adevăr, Gazprom nu a mai livrat volume suplimentare de gaz în Europa, însă și-a respectat contractele pe termen lung.

”Gazprom nu a mai organizat licitații pe piața spot a gazelor, peste contractele deja existente, însă aceste contracte spot sunt doar o mică parte a pieței”, spune Alvera. Iarna blândă de până acum a făcut ca prețul gazelor să nu mai crească în ritmul din urmă cu câteva luni.

Alvera consideră că, dacă luna martie nu va aduce un val de frig, țările europene vor reuși să ajungă până la vară fără creșteri ale prețurilor la gaze.

”Dacă trecem de luna martie, cred că iarna următoare va fi mai bine”, cu condiția ca UE să-și dezvolte capacitățile de stocare (și nu să alimenteze conturile producătorilor de gaze lichefiate, în miezul iernii, când prețul este mai mare) și să achiziționeze gaze în timpul verii fără a urmări profituri mari pe termen scurt.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *