Justiție

Un bărbat din Hâncești, condamnat la 8 ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă a 10 bărbați în Rusia

Exploatați prin muncă în 2013, li s-a făcut dreptate de către instanța de fond în 2023. Urmare a unui dosar penal trimis în judecată în 2017, procurorii PCCOCS anunță condamnarea la 8 ani închisoare a unui locuitor din Hâncești, pentru exploatarea prin muncă a 10 bărbați în Smolensc și Moscova, Rusia, transmite Jurnal.md.

Cei 10 sunt din Hâncești și Drochia, iar oferta atractivă le-a fost propusă de inculpat direct sau prin cunoștințe. Așa cum nu toți aveau bani pentru călătoria spre Rusia, inculpatul care acum are vârsta de 46 de ani le-a achitat călătoria din proprii bani, și i-a transportat cu un microbuz pe toți.

Sosiți în orașul rusesc Smolensc, acesta a pretins că are nevoie de pașapoartele muncitorilor pentru permisele de ședere și contractele de muncă. Totuși, odată ce le-a obținut pașapoartele, acesta nu le-a întors decât la plecarea victimelor în Moldova, într-un caz chiar după altercații repetate cu unul din muncitori, potrivit materialelor dosarului. La scurt timp de la venirea în acel oraș, bărbatul ar fi renunțat ca echipa să muncească acolo, precum că nu ar fi primit remunerarea de la angajator. Ca rezultat, acesta a organizat transportarea victimelor în Moscova, cu cazare în regiunea Țarițâno.

Cazați în vagoane a câte 5-6 persoane și fără salariu, dar cu „mâncare” gratuită

Nici sosiți la a doua destinație, potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, aceștia nu și-au primit pașapoartele. Dimpotrivă, victimele munceau în condiții de sclavie, de la ora 8 la 20; iar cazarea le era asigurată în vagoane, a câte 5-6 persoane per vagon. Deși inculpatul le asigura mâncarea, aceasta era de calitate redusă și fără diversitatea minimă obligatorie. Iar atunci când victimele-și cereau salariile promise – unora de la 500 de dolari, care prestau lucrări de construcție într-un parc, iar altora de 1000-1200 de dolari – inculpatul le promitea remunerarea „în curând”.

Totuși, așa cum nici la al doilea șantier nu și-au primit banii, muncitorii au început să ceară mai insistent pașapoartele. În context, în unul dintre cazuri, după două săptămâni de lucru, muncitorului care i-a promis salariul de peste 1000 de dolari i-a comunicat că va fi remunerat cu 500 de dolari.

Prin urmare, acesta și-a cerut pașaportul, ca să revină în Moldova. Inculpatul însă l-a refuzat și l-a agresat fizic cu un „arătător” pe care-l avea la moment în mâini. După sosirea poliției, lucrurile nu s-au calmat pentru mult timp, așa cum seara l-a agresat din nou, iar muncitorul a avut nevoie de spitalizare. Prin urmare, inculpatul i-a întors abia atunci pașaportul, dar fără ca să-i compenseze timpul lucrat, iar în Moldova a ajuns prin promisiunea dată șoferului că-l va plăti a doua zi de la sosire.

La o perioadă care s-a scurs de după revenirea acasă, „angajatorul” le-a întors unora anumite sume de bani, iar altora le achitase și în Rusia anumite plăți în avans. În țară, acesta și-a desfășurat mica „campanie” de achitare a remunerărilor îndeosebi după reclamarea cazului la Poliție de către victime.

50.000 lei – prejudiciu moral

Între timp, până la pronunțarea sentinței judecătorești, un bărbat a decedat, iar muncitorul agresat în Rusia a fost diagnosticat cu epilepsie. Prin urmare, odată cu condamnarea inculpatului la 8 ani de închisoare și interzicerea activității în domeniul angajărilor timp de 4 ani, instanța de judecată a dispus și achitarea de către acesta a sumei de 50.000 de lei față de muncitorul pe care-l agresase, ca prejudiciu moral.

La solicitarea procurorului PCCOCS, sechestrul aplicat pe automobil a fost păstrat, în vederea asigurării achitării prejudiciului stabilit. Așa cum sentința nu este definitivă, inculpatul în acest stadiu judiciar beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Dosarul penal a fost pornit în 2015, după agravarea stării medicale a unuia dintre acei muncitori, traficați în diferite perioade, în primăvara și vara lui 2013. Urmărirea penală a continuat în vederea identificării celor 10 victime, inclusiv după transmiterea lui în 2016 în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS). Ulterior, au urmat procedurile necesare identificării învinuitului care era în afara Moldovei și trimiterea lui în judecată, în 2017.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *