Un bloc energetic de la Termoelectrica s-a defectat. Slusari: „Oare ar fi un act de sabotaj organizat de serviciile secrete rusești?”
Situația de la Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica” s-a agravat în urma avariei produse acum două săptămâni. Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, susține că generatorul a ieșit din funcțiune din cauza lucrărilor necalitative de reparație făcute de compania Horus „controlată din zona de offshor și mulți ani afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov”. Slusari nu exclude că ceea ce se întâmplă la Termoelectrica ar fi un act de sabotaj organizat de serviciile secrete rusești în contextul războiului energetic și se arată nedumerit de tăcerea autorităților, transmite Deschide.md.
Potrivit sursei citate, vineri, 4 noiembrie, la ora 1 și 20 minute după miezul nopții a avut loc o avarie majoră la blocul energetic nr. 3 de la sursa nr. 1 a Termoelectrica. Această centrală este principala sursă de încălzire a orașului Chișinău, dar și cel mai mare producător local de energie electrică, potrivit Jurnal.md.
„Sursele ne-au comunicat că muncitorii Termoelectrica au încercat sa pornească blocul energetic nr.3 pentru a asigura următoarea etapă de conectare si încălzire a orașului. În timpul pornirii turbinei și generatorului după miezul nopții, ajungând la o sarcină de doar 18MW, s-ar fi produs o avarie devastatoare în interiorul generatorului, care a dus la oprirea a întregului bloc energetic. Avaria ar fi fost provocată de lucrările necalitative, executate de compania Horus. Mai exact, ar fi fost sparte tuburile de răcire ale garniturilor cu hidrogen, prin care a pătruns apa în generator, avariindu-l în totalitate”.
Alexandr Slusari susține că lucrările de reparație trebuiau să fie executate, vara, de compania Horus, deși licitația fusese câștigată de o companie din România. De asemenea, el invocă legăturile dintre Horus și Vlad Plahotniuc, acuzat în dosarul furtului miliardului și dat în căutare internațională.
„Vă amintesc că este vorba despre blocul nr. 3, sursa nr. 1, care vara ar trebui să fie reparată capital de compania Horus, controlată din zona de ofshor și mulți ani afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov. A fost o licitație cu scandal, care inițial a căștigat alta compania română. Însă , Termoelectrică subit a anulat tender și a recurs la așa zise negocieri directe, în care Horus este mare “specialist”. Prin urmare, peste 5 mln lei din nou au plecat în buzunarul companiei dubioase. Totul s-a întâmplat pe fundalul inacțiunilor ministrului Spânu, care anterior s-a opus vehement rezilierii altui contract cu Horus și Силовые Машины a lui Mordașov”, afirmă Slusari.
Horus ar fi apelat la muncitori din Uzbekistan, iar piesele rotorului ar fi fost duse și reparate la atelierul de la centrala de la Cuciurgan, menționează sursa citată.
„Specialiștii noștri au executat în mod profesionist toate lucrările prevăzute de caietul de sarcini nr.129/22, fapt confirmat prin actul de constatare a finalizării lucrărilor contractate, semnat de membrii comisiei de recepție. Cât privește procesul tehnologic, vă recomandăm să cereți detalii la Termoelectrica. În prezent, echipa „Horus” dă dovadă de diligență și sprijin tehnic specialiștilor întreprinderii Termoelectrica pentru mai multe lucrări”, au declarat reprezentanții companiei Horus.
Alexandru Slusari califică actuala situație de la Termoelctrica drept una gravă. Termoelectrica nu produce cantitatea suficentă de energie elctrică și suportă pierderi „enorme”. Ex-vicepreședintele Parlamentului nu exclude riscul majorării costului energiei termice produse de Termoelectrica.
„Acum, după informația mea, avem o situația gravă la Termoelectrica. Este deteriorat un generator, pe care angajații Horus deja l-au demontat. Costul generatorului nou ajunge la 200 mln lei. Nu este clar dacă Termoelectrica a cerut de la Horus repararea generatorului în baza garanției de 24 luni, oferite după finalizare lucrărilor de reparație. Sursa 1 a trecut de la păcura la gaz și cazanul vechi de rezervă lucrează doar pentru încălzirea apei și livrarea agentului termic. Prin urmare, la moment Termoelectrica nu poate produce un numărul suficient de energie electrică, încalcă contractul de furnizare a energiei și suportă pierderi financiare enorme. Este un risc serios că aceste pierderi vor influența asupra creșterii tarifului la gicacaloria, care și așa este unu exorbitant”, a scris el.
Slusari se arată nedumerit de tăcerea responsabililor de la Termoelectrica și a autorităților.
„Pentru mine este suspectă tăcerea întreprinderii și autorităților abilitate. Ce s-a întâmplat cu generatorul ? Cine poartă răspundere pentru criza la întreprindere ? Adevărat este că Horus, neavând specialiști în reparație a blocului, a adus lucrătorii din Uzbekistan, iar reparația pieselor a avut loc la atelierul de la Termocentrală Cuciurgan ? Oare nu a avut loc un act de sabotaj, organizat de serviciile secrete ruse în contextul războiului energetic, care duce Rusia acum cu Moldova ? Domnul Spînu și organele de anchetă sunt obligați să vină cu explicații urgente!”, mai declară el.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a confirmat accidentul de la Termoelectrica și a declarat că nu știe dacă de vină ar fi lucrările necalitative executate de Horus. Spînu a mai spus că Termoelectrica generează acum curent și energie termică inclusiv pe bază de păcură, dar a recunoscut că generarea de curent este acum mai mică decât ar fi fost în mod normal.
Directorul Termoelectrica, Vasile Leu, a declarat că întreprinderea va veni în scurt timp cu un comentariu la acest subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!