Actualitate

Un copil s-a INTOXICAT cu ciuperci, iar medicii luptă pentru ai SALVA viața

Şefa secţiei reanimare, terapie intensivă şi toxicologie, Tatiana Pasicovschi, a declarat că copilul se află în stare gravă având insuficienţă hepatică.

Medicul a spus că băiatul a mers cu părinţii în pădure de unde a cules ciupercile. După consumarea acestora, băiatului i s-a făcut rău. Părinţii au mâncat şi ei din aceleaşi ciuperci, dar nu s-au otrăvit, copiii fiind mai expuşi acestui pericol. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire a copilului.

Tatiana Pasicovschi a declarat că intoxicaţiile cu ciuperci sunt foarte periculoase, unele chiar au dus la cazuri de deces, de exemplu, anul trecut un copil a murit din această cauză. Medicul mai spune că în ultima perioadă sunt tot mai frecvente apelurile privind intoxicaţiile cu ciuperci, săptămânal fiind internaţi copii.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, ploile din abundenţă din luna septembrie au creat condiţii foarte bune pentru dezvoltarea şi creşterea mai multor specii de ciuperci atât comestibile, cât şi toxice. Astfel, oamenii le pot confunda uşor. Specialiştii Agenţiei atenţionează că este foarte uşor să confunzi o ciupercă comestibilă cu una care îţi poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa. Medicii recomandă să nu se culeagă ciupercile din pădure şi nici de la marginea străzilor. Şi medicii, şi experţii au făcut un apel către populaţie să fie atentă atunci când consumă ciuperci.

Agenţia recomandă ca ciupercile să fie cumpărate doar din locuri autorizate, să fie însoţite de documente de atestare a calităţii. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în dispozitive frigorifice la temperatura de 2 – 4 grade Celsius.

Medicul mai recomandă părinţilor să apeleze la Serviciul informaţional de toxicologie pediatrică din Republica Moldova „TOXAPEL” (la numărul 022 555-220). Aici specialiştii vor consulta părinţii cum să acorde primul ajutor copiilor intoxicaţi, până la sosirea urgenţei sau până la prezentarea la spital.

Potrivit Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, anul trecut 60 de copii de până la 5 ani şi-au pierdut viaţa în urma otrăvirilor, sufocărilor, traumelor, înecurilor şi accidentelor rutiere.

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *