CSI / Rusia

Un deputat din partidul lui Putin propune interzicerea cărții „Arhipelagul Gulag” a lui Aleksandr Soljenițîn în Rusia

Un deputat important din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a cerut ca „Arhipelagul Gulag”, cartea de căpătâi a scriitorului Aleksandr Soljenițîn, să fie interzisă în școlile din Rusia, un nou semn că propaganda rusă revine la ascunderea adevărului istoric în stil sovietic.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de către cercetătorul independent Chris Owen, acesta notând că deputatul Dmitri Viatkin, prim secretar adjunct al partidului Rusia Unită, a cerut ca operele despre care susține că „nu au trecut testul timpului” și care nu ar corespunde realității istorice să fie scoase din programa școlară și înlocuite cu cărți din perioada sovietică.

Viatkin spune că prin această măsură legiuitorii ruși „vor restaura dreptatea istorică în legătură cu operele sovietice care insuflă patriotism și păstrează memoria istorică”, potrivit sursei citate.

Deputatul rus afirmă de asemenea că din școlile rusești trebuie excluse lucrările care „umilesc Rusia și aruncă noroi asupra sa”, menționând explicit în acest sens cea mai cunoscută operă a lui Aleksandr Soljenițîn, aceasta fiind publicată pentru prima oară în Occident la 3 ani după ce autorul a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1970.

Deputatul rus spune că „Arhipelagul Gulag” a fost scris pentru a defăima Rusia

Viatkin afirmă însă că „analiza istorică a arătat că în ”Arhipelagul Gulag”, care încă nu a fost înlăturată dar eu cred că nu va mai rămâne pentru mult timp în programa școlară, multe date au fost inventate” de Soljenițîn.

„Istoricii au verificat toate datele. A existat o tentativă de a obține un premiu pentru acest lucru (n.r. scrierea cărții), pentru mânjirea cu noroi a propriei patrii mamă”, mai spune deputatul rus.

Chris Owen amintește însă că Soljenițîn nu a pretins niciodată că opera este o lucrare de istorie pură, fosta sa soție Natalia Reșetovskaia notând în memoriile pe care le-a publicat în 1974 că scriitorul rus a considerat cartea „un experiment de investigație literară”, nu o „cercetare istorică sau cercetare științifică”.

Owen subliniază de asemenea că „Arhipelagul Gulag” a fost introdus în programa școlară din Rusia la insistențele președintelui Vladimir Putin, Natalia Soljețîna, a doua soție și văduva autorului creând o variantă pentru elevi a operei.

Guvernul lui Putin a făcut din carte lectură obligatorie în 2009, aceasta fiind studiată în liceu de către elevii de 16 și 17 ani.

Cum a lăudat chiar Putin cartea lui Aleksandr Soljenițîn

Putin i-a transmis personal văduvei lui Soljenițîn în 2009 în cadrul unei întâlniri care a fost transmisă de televiziunile rusești că este „mare nevoie” de „Arhipelagul Gulag” în școlile rusești.

„Fără a ști ce este prezentat aici nu vom avea o înțelegere deplină a țării noastre și vom avea dificultăți în a ne gândi cu privire la viitor”, a declarat Putin la momentul respectiv, în perioada în care era premier al Rusiei ca parte a „rocadei” guvernamentale cu Dmitri Medvedev care i-a permis să rămână la putere la Moscova.

Owen amintește de asemenea că, în pofida experienței sale sub totalitarismul sovietic, Aleksandr Soljenițîn a fost un susținător puternic al lui Putin până la moartea sa în 2008 la vârsta de 89 de ani, liderul de la Kremlin exprimându-și în schimb admirația pentru opera sa literară.

Deși reabilitatea culturii și a moștenirii sovietice au început în Rusia sub Putin în ultimii ani, cu mult înainte ca el să declanșeze invazia din Ucraina, președintele rus i-a transmis văduvei lui Soljenițîn în iulie 2019, când aceasta a împlinit 80 de ani că operele soțului ei răposat „reprezintă o parte integrală și foarte importantă a moștenirii culturale a Rusiei”.

Putin a salutat eforturile Nataliei Soljețîna de a păstra operele autorului și de a „preda mai departe pentru posteritate rolul său în afirmarea principiilor dreptății și democrației în țara noastră”.

Chris Owen subliniază că este puțin probabil ca propunerea făcută acum de Viatkin să fi fost formulată fără aprobarea prealabilă a președintelui rus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *