CSI / Rusia

Un deputat rus spune că „generalului Armaghedon” i s-a găsit o altă funcție, după ce ministerul apărării a șters urmele existenței sale

Rusia a găsit o nouă poziție pentru Serghei Surovkin, supranumit „generalul Armaghedon”, după ce ministerul rus al apărării a șters pagina sa biografică de pe site-ul oficial al armatei ruse, susține deputatul Victor Zavarzin, citat de Lenta și Hotnews.

Acesta, un membru al comisiei de apărare din Duma de Stat și la rândul său un fost general al armatei ruse, a declarat că Surovikin are acum o altă poziție, „una destul de bună”, în cadrul Comunității Statelor Independente, organizația care reunește mai multe foste state satelit ale Moscovei.

„Dar să așteptăm și să vedem, nu asta este cel mai important. Omul a fost în război, acum se odihnește, probabil va fi în concediu pentru încă o perioadă de timp. Vom vedea ce se întâmplă”, a mai spus Zavarzin, adăugând că situația fostului comandant al forțelor de invazie din Ucraina nu este deloc „înfricoșătoare”.

Comentariile sale vin în contextul în care jurnaliștii de investigație au descoperit în urmă cu o zi că pagina biografică a celui supranumit „generalul Armaghedon” a fost ștearsă de pe site-ul oficial al ministerului rus al apărării.

Comentariile lui Zavarzin sunt cel puțin bizare, ținând cont că CSI nu este o organizație cu caracter militar.

La începutul acestei săptămâni Ostorozhno Media a publicat o fotografie în care generalul rus apare alături de soția sa, notând că poza ar fi fost făcută luni la Moscova. Înainte de aceasta el nu a mai fost văzut în public de pe 24 iunie, ziua rebeliunii mercenarilor Wagner.

Vladimir Putin l-a demis pe generalul Surovikin în aceeași zi în care a murit șeful mercenarilor Wagner

Speculațiile privind soarta generalului s-au înmulțit după moartea lui Prigojin în accidentul aviatic ce a avut loc înspre finele lunii trecute.

Informații apărute după revoltă au arătat că Surovikin nu era doar un apropiat al lui Prigojin, ci un membru cu acte în regulă al grupării Wagner.

Presa rusă a anunțat că Surovikin a fost demis din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, numele folosit de Moscova pentru forțele sale aeriene, tot pe 23 august, cu câteva ore înainte de prăbușirea avionului în care se afla Prigojin, alături de alți comandanți de top ai grupării Wagner.

Mai multe surse din Rusia, dar și mari ziare occidentale, au afirmat că Prigojin a fost arestat imediat după rebeliunea condusă de Prigojin, fiind suspectat că a susținut răsmerița militară a „wagneriților”.

El fusese înlocuit de la comanda forțelor de invazie trimise de Putin în Ucraina la începutul acestui an, când liderul de la Kremlin a decis să îl pună în fruntea „operațiunii militare speciale” pe Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei.

Până la rebeliunea grupării Wagner Surovikin rămăsese în funcția de adjunct al lui Gherasimov și comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, funcție pe care o ocupa înainte de începerea războiului din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *