Actualitate

Un elicopter s-a prăbușit în estul Republicii Democrate Congo: Opt membri ai trupelor de menținere a păcii ONU au murit

Printre aceștia se numără șase membri ai echipajului din armata pakistaneză și doi militari – unul din Rusia și unul din Serbia, a precizat misiunea ONU de menținere a păcii din Congo, cunoscută sub numele de MONUSCO.

Armata pakistaneză a declarat că toate cele opt persoane au murit și a anunțat numele pilotului și al echipajului. Pakistanul a desfășurat o unitate de aviație în cadrul misiunii ONU din Congo din 2011.

Elicopterul se afla într-o misiune de recunoaștere când s-a prăbușit în zona Tshanzu, în provincia Kivu de Nord, unde au avut loc confruntări în această săptămână între armata congoleză și un grup rebel cunoscut sub numele de M23, a precizat MONUSCO.

Armata congoleză a declarat că elicopterul a fost doborât de rebeli, ceea ce a fost negat de purtătorul de cuvânt al grupării M23. MONUSCO nu a precizat cauza prăbușirii și a spus că investigațiile sunt în curs de desfășurare.

Gruparea M23 a fost alungată din Congo după o insurecție în 2012 și 2013 și a fost urmărită în Uganda și Rwanda, țări vecine. De atunci, luptătorii săi au revenit pentru a lansa atacuri, inclusiv unul în aceeași parte a Congo în noiembrie.

Luptele grele au început când M23 a atacat două poziții ale armatei congoleze duminică seara. Până marți, 29 martie, rebelii au pătruns în orașul Kabindi și se apropiau de sediul administrativ local al zonei, orașul Rutshuru, potrivit unui coordonator al societății civile, scrie Reuters.

Armata ugandeză a intrat, de asemenea, în luptă și a declarat că a ucis marți 14 luptători M23 în apropiere de granița cu Congo.

„În această seară, ei (M23) ne-au atacat, au bombardat partea ugandeză și câteva case civile au fost distruse. Forțele noastre au răspuns și 14 rebeli au fost uciși, iar șapte au fost luați prizonieri de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ugandeze, generalul de brigadă Felix Kulayigye, adăugând că unul dintre soldații săi a murit, de asemenea, în lupte.

În ultimii ani au existat eforturi regionale pentru demobilizarea M23, dar liderii săi s-au plâns de implementarea lentă a unui acord de pace și au acuzat armata congoleză că duce un război împotriva sa.

Purtătorul de cuvânt al M23, Willy Ngoma, a declarat marți că grupul luptă doar pentru a se apăra.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.