Externe

Un influent senator american denunță o „campanie de epurare etnică” în Nagorno-Karabah și cere sancțiuni împotriva Azerbaidjanului

Un influent senator american a cerut marţi sancţiuni împotriva Azerbaidjanului şi a denunţat o „campanie de epurare etnică” în enclava locuită de o majoritate de etnici armeni Nagorno-Karabah, transmite France Presse și G4media.

Acest apel intervine într-un moment în care Armenia şi SUA au început luni exerciţii militare comune, iar comunitatea internaţională exprimă preocupări faţă de deteriorarea situaţiei umanitare în această regiune.

”Pentru a fi un mediator onest, noi trebuie să spunem adevărul despre atrocităţile comise de Azerbaidjan”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez, referindu-se la eforturile întreprinse de SUA pentru a se ajunge la o pace durabilă între cele două ţări beligerante.

”Trebuie să denunţăm persoanele care comit această campanie de epurare etnică. Trebuie să le vizăm, inclusiv pe preşedintele azer Ilham Aliev, impunându-le sancţiuni” în special petroliere, a afirmat preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului american, un apropiat al diasporei armene, notează AFP.

El a adăugat că această „campanie de atrocităţi odioase poartă marca unui genocid împotriva armenilor”, citând de asemenea afirmaţii făcute de un fost procuror al Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno Ocampo, care a acuzat recent Baku că utilizează „arma invizibilă a genocidului” privând enclava de hrană.

Tensiunile s-au agravat de la începutul lunii iulie când Azerbaidjanul a închis circulaţia prin coridorul Lacin, singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia, provocând penurii de alimente şi medicamente.

Un camion rusesc cu ajutoare umanitare a reuşit totuşi marţi să ajungă în regiune.

SUA au supervizat trei runde de negocieri între armeni şi azeri, dar fără succes.

„Acest proces continuă şi încă este foarte activ”, a asigurat luni un înalt responsabil al Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului, evocând un „angajament intens, 24/24” al SUA.

Un alt responsabil a asigurat că nu este la curent cu „niciun confirmat de deces din cauza foametei sau malnutriţiei”.

Pentru moment, Washingtonul a refuzat să vorbească despre sancţiuni.

Armenia şi Azerbaidjan au purtat două războaie pentru controlul acestui teritoriu montan, cu o populaţie majoritar armeană, dar recunoscut internaţional ca parte a Azerbaidjanului.

Ultimul război între Baku şi Erevan, din 2020, s-a încheiat cu o înfrângere pentru Armenia, care a trebuit să cedeze teritorii Azerbaidjanului în şi în jurul Nagorno-Karabah.

Tensiunile s-au agravat în ultimele luni, cu incidente armate în mod regulat la graniţă.

Procesul de pace este de atunci în impas, în pofida eforturilor de mediere ale Rusiei, o ţară cu o influenţă istorică în această regiune, ale europenilor şi SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *