Politică

Un membru al Consiliului pentru Drepturile Omului pe lângă președintelui rus consideră că Rusia trebuie să impună „sancțiuni economice” R. Moldova ca răspuns la blocarea site-urilor Sputnik

Membrul Consiliului pentru Drepturile Omului pe lângă președintelui rus, Alexandr Brod, crede că Rusia ar trebui să vină cu un „răspuns adecvat, inclusiv sancțiuni economice, ca răspuns la blocarea site-urilor Sputnik în Moldova”, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a anunțat despre blocarea a 5 site-uri care au legătură cu redacția Sputnik. 

Potrivit lui Brod, prin această decizie a autorităților de la Chișinău, „societatea este lipsită de informații obiective despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei, în Europa, în special despre scopurile și obiectivele operațiunii militare speciale”, transmite Ziarul de Gardă.

„Autoritățile moldovenești au devenit parte a unei industrii ideologice de denigrare a Rusiei și încearcă să îi facă pe locuitorii țării dependenți de sentimentele antirusești. Rusia nu trebuie să tolereze astfel de decizii și sperăm că va urma o reacție”, a declarat Brod pentru RIA Novosti, comentând blocarea site-urilor Sputnik. El a adăugat că mizează în special pe sancțiuni economice.

Oficialul rus crede că R. Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-mediei ruse”. La fel, el a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu siguranță drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a spus Brod.

Vă amintim că pe 22 martie, SIS a anunțat despre blocarea a cinci site-uri pentru că „publică informații false ce ar putea afecta securitatea națională”. Conform ordinului semnat de directorul SIS, Alexandru Musteața, va fi sistat accesul la: sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru, md.sputniknews.ru.

„Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele menționate”, potrivit reprezentanților SIS.  

Două zile mai devreme, pe 20 martie, membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului potrivit căreia, Acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat.

Potrivit documentului, această inițiativă urmărește protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, ținând cont de situația legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. 

De la începutul războiului în Ucraina, Rusia a blocat mai multe site-uri, inclusiv pe cel al Ziarului de Gardă. Accesul restricționat la pagina de internet zdg.md a venit după ce la 1 martie 2022 Roskomnadzor a somat publicația să șteargă, în termen de o zi, un articol despre cotropirea Ucrainei de către Rusia.

Atunci, Redacția ZdG a analizat somația și a luat decizia că nu există nici un temei legal să se supună oricăror solicitări ale unor autorități din Federația Rusă, de aceea articolul în cauză, precum și toate celelalte articole vor rămâne pe site, iar redacția va continua să scrie despre războiul de ocupație al Rusiei asupra Ucrainei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *