Actualitate

Un minut din viaţa unui copil… deţinut

„Mă numesc Andrei. Am 17 ani. Am crescut într-o familie alcătuită din şase persoane. Părinţii mei au decedat în anul 2009. Ei erau deja în vârstă, se gândeau cum să ne întreţină. Eu lucram la biserică şi-mi plăcea lucrul acesta. Când aveam 16 ani am început să fur şi am fost învinuit de moartea părinţilor. Am fost condamnat la zece ani. Vreau să-mi termin studiile şi să am o viaţă luminoasă lângă surorile şi fratele meu…”.

„Am început de mic copil să iubesc caii şi-mi plăcea să călăresc. Până la 16 ani am stat lângă ei, dar s-a întâmplat o nenorocire şi am ajuns în puşcărie. De-acum nu mai aveam nicio şansă ca să-i revăd aici la Lipcani… Aş vrea să ies, să-mi caut de lucru şi să-mi fac o familie…”.

Acestea sunt mesajele filmelor realizate de câţiva copii deţinuţi la Penitenciarul din Lipcani în cadrul unui atelier video, desfăşurat aici în perioada 4-7 octombrie.

Copiii au învăţat să filmeze, să editeze şi să monteze propriile lor filme cu durata de un minut. Tot ei au fost actorii şi principalii protagonişti ai minipeliculelor. Au fost ajutaţi de o echipă de experţi internaţionali, iar producţia lor finală abordează problemele care îi afectează şi care i-au adus în penitenciar, lucrurile pe care vor să le schimbe la ei acasă, în familie, comunitate etc.

Atelierul a fost organizat de către UNICEF cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi al Departamentului instituţiilor penitenciare. Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Iuster, a menţionat că „One minute junior” este o oportunitate pentru tineri de a-şi exprima viziunea asupra unor lucruri şi fapte din societate. „Dreptul de a-şi exprima opinia este dreptul fiecăruia, inclusiv al acestor tineri. Aici la Lipcani am lucrat cu tinerii care au făcut greşeli, dar asta nu înseamnă că aceşti copii nu au drepturi. Dându-le posibilitatea să-şi exprime opinia, sperăm să le reamintim că sunt membrii acestei societăţi, că au drepturi şi obligaţii. Au trecut prin greutăţi multe în viaţa lor. Ştim din experienţa noastră că tinerii care au comis o crimă sunt mai apţi de a se reintegra în societate decât adulţii. Ei merită să beneficieze de toate posibilităţile care le pot fi acordate pentru a deveni membri oneşti ai societăţii atunci când vor ieşi de aici”, a spus Alexandra Iuster.

Nicolae mi-a spus că şi-a realizat filmul în două zile. „În copilărie îmi plăceau caii, iar armăsarul pe care l-am filmat l-am găsit la fermă. Vreau să-mi îndeplinesc visul de a avea o fermă de cai”, mărturiseşte băiatul.

La realizarea filmelor copiii-deţinuţi au fost ajutaţi de experţii internaţionali Chris Schüpp şi David Djindjikhashvili. Chris Schüpp a declarat că ideile scenariilor sunt ale deţinuţilor, au filmat şi au montat tot ei, cu ajutorul asistenţilor. „Nu le place să povestească despre trecut şi despre prezent, ei vor să vorbească doar despre viitor. Menţionăm că băieţii care au participat la proiect au fost supuşi unor presiuni din partea unor colegi de-ai lor care nu au salutat această activitate”, spune expertul.

Şeful interimar al Direcţiei activitate educativă, psihologie şi asistenţă socială a Departamentului instituţiilor penitenciare, Oleg Pantea, a mulţumit UNICEF-ului pentru acţiunile pe care le organizează în colaborare cu sistemul penitenciar pentru a realiza incluziunea socială a copiilor aflaţi în detenţie. „Este o premieră ceea ce s-a realizat în sistemul penitenciar din RM: copiii au participat direct la filmarea şi montarea unor pelicule despre viaţa şi visele lor”. Potrivit lui, proiectul este o şansă suplimentară pentru aceşti copii de a transmite un mesaj societăţii.

În prezent, în R. Moldova se află în detenţie 68 de minori, dintre care 62 de băieţi (la Penitenciarul de la Lipcani) şi şase fete (la Penitenciarul de la Rusca).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *