Un moldovean a participat la cel mai mare jaf bancar
Mai mulţi hackeri, care au legături cu mafia rusească, au jefuit „Royal Bank” din Scoţia, lăsând clienţii acesteia fără 9,1 milioane de dolari în 12 ore. Investigaţiile au arătat că pregătirile pentru acest jaf au început încă în noiembrie 2008. Terenul, mai întâi, a fost testat de un cetăţean al R. Moldova, Oleg Covelin (foto), care a descoperit un defect în sistemul informaţional al băncii.
El l-a contactat pe Serghei Ţurikov, din Estonia, care, împreună cu Pleşciuk, au orchestrat spargerea electronică cu ajutorul unui „detaşament” de hoţi. Potrivit Daily Record, liderul acestui grup, Viktor Pleşciuk, în vârstă de 28 de ani, a fost reţinut în Sankt Petersburg, în urma unei investigaţii masive a FBI.
Metoda după care au acţionat hackerii a fost următoarea: mai întâi au pătruns în sistemul bancar, clonând 44 de carduri de debit şi făcând rost de numerele PIN. Înainte de a le distribui unei reţele largi de aşa-numiţi „cashers”, ei au verificat soldurile disponibile şi au şters limitele de retragere de pe fiecare card.
După care, la miezul nopţii (ora SUA), goleau bancomatele cu ajutorul cardurilor clonate. Potrivit presei britanice, escrocii, care acţionau în număr mare, au sustras această sumă folosind carduri clonate în peste 2000 de bancomate din 280 de oraşe din toată lumea. Ţările preferate pentru „activităţile” hackerilor au fost SUA, Rusia, Estonia, Ucraina, Italia, Hong Kong, Japonia şi Canada.
După săvârşirea crimei economice, aceştia dezactivau cardurile şi încercau să distrugă înregistrările electronice prin intermediul sistemului bancar. Cei care extrăgeau banii cash („cashers”) se alegeau cu 30-50% din suma pe care o obţineau. Cei trei suspecţi au fost extrădaţi în Statele Unite, unde vor fi judecaţi pentru atacul asupra WorldPay RBS, Atlanta (o diviziune a „Royal Bank of Scotland”, prin intermediul căreia sunt procesate milioane de plăţi în fiecare zi).
Presa internaţională scrie că atacatorii au dat lovitura în plină criză economică mondială (noiembrie 2008), la doar trei săptămâni după ce şeful RBS a fost nevoit să demisioneze. În acel moment, banca fusese salvată de la colaps prin contribuţia contribuabililor britanici (circa 20 mlrd. lire sterline). În urma acestei „tranzacţii”, clienţii americani, supăraţi pe „neglijenţa” băncii, au acţionat în judecată RBS, revendicând, în total, circa 5 milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!