Un primar cu 22 dosare penale sau Cine ne „administrează” satele?
„Râul” de cauze penale
Potrivit Procuraturii Generale (PG), în anii 2009-2011, Secţia combatere trafic de fiinţe umane a instituţiei a pornit 22 de cauze penale în privinţa directoarei şi angajaţilor firmelor „Olvis Stepanenco”, „Volaris Grup” şi „Benidax Grup”, pe faptul organizării migraţiei ilegale. Infracţiunile au fost comise în diferite perioade de timp şi au fost ulterior conexate în zece cauze penale. Urmărirea penală a fost pornită în temeiul adresării cetăţenilor care au sesizat procuratura despre faptul că Olga Coronciuc le-a lezat drepturile legitime. Timp de doi ani, în judecată au fost trimise patru cauze penale. Dintre acestea, pe trei cauze au fost pronunţate sentinţe de achitare, invocându-se lipsa elementelor infracţiunii. Toate aceste sentinţe au fost atacate de procurori. În acelaşi timp, şi Comisariatul general de poliţie (CGP) a început urmărirea penală pe faptul că Olga Coronciuc ar fi dobândit ilicit, prin înşelăciune, bunurile a mai multor persoane. Această cauză penală a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria sectorului Centru al municipiului Chişinău pe 21 ianuarie curent. CGP efectuează urmărirea penală pe mai multe cauze în privinţa directorului şi angajaţilor firmelor menţionate.
PCRM: Suntem siguri că este nevinovată
Juristul şi deputatul PCRM, Sergiu Sârbu, a declarat pentru TIMPUL că Olga Coronciuc a fost achitată pe majoritatea dosarelor. „Doamna Coronciuc şi-a demonstrat nevinovăţia în câteva dosare, iar organele procuraturii nu au absolut nicio probă în celelalte cauze penale intentate pe numele ei”. Sârbu consideră că dosarele au fost deschise „la comandă”, fiindcă „agenţiile de turism menţionate aveau succes”, iar „concurenţii de pe piaţa turistică au intentat aceste dosare imediat ce partidul a trecut în opoziţie”. „Dna Coronciuc a câştigat primăria cu peste 80% din voturile alegătorilor: absolut toţi ştiau foarte bine că ea este persecutată de către organele de drept”, a afirmat juristul PCRM, menţionând că alegătorii au înţeles că acesta este „un joc politic murdar şi nu au fost influenţaţi”.
Deputatul crede că „dosarele care au rămas pe rol sunt tergiversate” şi afirmă că partidul „e sigur că Olga Coronciuc este nevinovată”. „Este foarte uşor să găseşti câţiva oameni nemulţumiţi care să scrie o plângere”, a afirmat Sârbu, fiind întrebat despre numărul impunător al persoanelor care au depus plângere la poliţie sau procuratură în adresa Olgăi Coronciuc. El a ţinut să menţioneze că firmele pe care le conduce Coronciuc nu se ocupă cu „garantarea unui loc de muncă, ci asigură intermedierea şi încheierea contractelor de muncă”, iar „cei nemulţumiţi” folosesc aceste contracte „doar pentru a intra pe teritoriul statelor Uniunii Europene”.
Principiul prezumţiei nevinovăţiei
Potrivit lui Stanislav Bondari, consultant în cadrul Direcţiei juridice şi relaţii cu publicul a Comisiei Electorale Centrale, nu există contradicţii între exercitarea mandatului şi existenţa acestor materiale penale: „În acest caz se aplică principiul prezumţiei nevinovăţiei. Instanţele judecătoreşti urmează să ia o decizie definitivă şi irevocabilă. Dacă această decizie e de condamnare, atunci se aplică prevederile art. 28 al Legii nr. 436 privind administraţia publică locală, care prevede că intrarea în vigoare a sentinţei de condamnare e un caz de încetare înainte de termen a mandatului de primar. Până atunci persoana e în drept să-şi exercite mandatul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!