Externe

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la est de Tokyo

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs vineri în estul Japoniei, în apropiere de Tokyo, şi a zguduit clădirile din capitala niponă, dar fără să declanşeze totuşi o alertă de tsunami, a anunţat Agenţia Japoneză de Meteorologie (JMA), informează AFP.

Cutremurul de pământ a fost înregistrat la ora locală 19:03 (10:03 GMT) la o adâncime de 50 de kilometri în apele Oceanului Pacific, în largul regiunilor costiere din prefectura Chiba, potrivit JMA.

”Aveam impresia că eram pe o barcă plutind pe apă, cu o balansare laterală ce a părut să dureze mai mult de 30 de secunde”, a declarat un prezentator de la postul public de televiziune NHK din oraşul Chiba, unde seismul a fost puternic resimţit.

Clădirile s-au zguduit şi în Tokyo, însă nicio anomalie nu a fost detectată în centralele nucleare din regiune, a anunţat Agenţia niponă pentru energie nucleară.

Cu câteva secunde înainte ca locuitorii capitalei Japoniei să resimtă zguduiturile, sistemul nipon de alertă pentru seisme le-a recomandat posturilor de televiziune să semnaleze producerea iminentă a unui seism potenţial important.

La începutul lunii mai, un cutremur cu magnitudinea 6,3 a lovit regiunea Ishikawa din centrul Japoniei. Atunci, o persoană a murit şi alte 49 au fost rănite.

Opinia publică din Japonia a rămas încă profund marcată de puternicul seism submarin cu magnitudinea 9 care s-a produs în nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011, care a declanşat un tsunami ce a făcut 18.500 de morţi şi dispăruţi. Acel tsunami a provocat fuziunea a trei reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima, cauzând cea mai gravă catastrofă din istoria postbelică a Japoniei şi, totodată, cel mai grav accident nuclear de pe Terra după cel care s-a produs la Cernobîl, în Ucraina.

Seismele sunt fenomene frecvente în Japonia, o ţară care se află în perimetrul ”Cercului de Foc” din Oceanul Pacific, o zonă cu activitate seismică intensă, ce cuprinde Asia de Sud-Est şi bazinul Pacificului.

În Japonia sunt aplicate regulamente de construcţie foarte stricte, pentru a se asigura că toate clădirile rezistă la seisme puternice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *