Lumea

Un sit ritualic legat de vechile culte andine a fost descoperit în Bolivia (VIDEO)

Arheologii din Bolivia au descoperit 135 de situri antice în vârful unor dealuri, inclusiv o structură circulară enormă, unde se spune că membrii unor culte andine antice ar fi venerat soarele. Cercul sacru se afla în mijlocul unui vast peisaj ritualizat, care abia acum iese la lumină.

Bolivia antică este poate cel mai faimoasă pentru arhitectura monumentală de la Tiwanaku, situată în apropierea lacului Titicaca, care deține Poarta Soarelui, Piramida Akapana și Puma Punku, care au fost construite între anii 500 și 1000 d.Hr. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Antiquity prezintă “135 de situri din vârful dealurilor” înconjurate de ziduri concentrice pe terase.

În aceste situri, echipa de cercetători a descoperit cantități mari de fragmente ceramice prehispanice care datează din perioadele intermediare târzii și târzii (1250 d.Hr.-1600 d.Hr.), care este perioada în care incașii s-au extins spre sud. Iar noul studiu sugerează că aceste situri ritualice au fost cândva centre ceremoniale importante, amplasate cu grijă de-a lungul unei serii de aliniamente geodezice pe distanțe lungi.

Urmărirea modelelor incașe
Echipa de arheologi a descoperit marea construcție circulară, cu un diametru de 140 de metri, într-un sit cunoscut sub numele de Waskiri, situat în apropierea râului Lauca și a graniței dintre Bolivia și Chile.

Structura circulară are un inel perimetral care cuprinde 39 de incinte alăturate. Acestea serveau la închiderea unei piețe care acoperea o suprafață de aproximativ 1 hectar, care era presărată cu abundente fragmente ceramice, farfurii și borcane mici, asociate cu ritualuri agricole. Situl este asociat atât din punct de vedere estetic, cât și spațial cu munții sacri din jur, cu multiple construcții circulare cu ziduri și cu turnuri funerare care au fost decorate cu modele găsite pe țesăturile incașe.

Monumentul circular se află în centrul unui vast peisaj ritualizat

Imperiul incaș a fost legat de aliniamente antice
Arheologii speculează că aceste situri făceau parte dintr-un singur sistem, reprezentând poate o adaptare a sistemului de linii ceque incaș care stă la baza amenajării capitalei lor, Cuzco.

Guaman Poma de Ayala și preotul Bartolomé Álvarez au călătorit amândoi prin regiunea Carangas în anii 1580 d.Hr., iar Álvarez a remarcat existența unei “clădiri circulare mari”, în care curacas și caciques (lideri indigeni) se adunau pentru a efectua ceremonii dedicate Soarelui în timpul Inti Raymi, un festival care marca solstițiul de iarnă și începutul noului an incaș. Inițial, festivalul se ținea în capitala Cusco, dar a fost interzis de către colonizatorii spanioli în secolul al XVI-lea.

Sistemul de linii ceque din Cusco, cunoscut în limba quechua sub numele de “siq’i”, a fost o serie de alinieri astronomice ritualizate care se întindea spre exterior de la Templul Soarelui “Qurikancha” din Cusco în tot Imperiul Inca, care era împărțit în patru secțiuni numite “suyus”. Cele patru regiuni incașe principale erau legate de un total de 41 sau 42 de aliniamente pe distanțe lungi, care erau fixate pe pământ prin sanctuare sacre cunoscute sub numele de huacas sau wak’as, la care se efectuau ritualuri la anumite momente din calendarul agricol.

Locurile sacre și stabilirea alinierilor
Wak’as erau centre ceremoniale în aer liber care cuprindeau temple și roci uriașe stilizate, dar și izvoare de apă, curbe semnificative ale râurilor și peșteri, care erau dispuse de-a lungul liniilor siq’is. Numărul de wak’as amplasate de-a lungul fiecărei linii varia de la 3 la 13 sau mai multe per siq’i, iar îngrijitorii de wak’a aveau grijă de fiecare dintre ele, efectuând ofrande în colaborare cu marii preoți din Cusco.

Potrivit noii lucrări, centrele ceremoniale și peisajul ritual extins oferă un material arheologic nou și bogat pentru un studiu mai aprofundat al istoriei prehispanice din această parte a Anzilor. Și toate acestea au fost descoperite într-o zonă din Bolivia care a fost foarte puțin studiată.

Odată ce va fi determinată întinderea noului sistem de aliniamente siq’i, va începe vânătoarea de wak’as pierdute care, la un moment dat, au manifestat alinierile geodezice ale peisajului.

Sursa Ancient-origins

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *