Război

Un soldat rus îngroapă armata lui Putin: Povestește cum au fost masacrați civili și dă numele comandanților implicați

Publicația Vajnîe istorii a identificat soldați ruși implicați în uciderea localnicilor din regiunea Kiev. Potrivit Novaia Gazeta.Europa, un militar i-a vorbit corespondentului publicației despre crime și a dat totodată numele comandanților care ordonaseră totul.

Jurnaliștii au reușit să-i identifice pe militarii ruși cu ajutorul a 25 de fotografii făcute cu un telefon furat al unui locuitor al satului Andreevka. Smartphone-ul ieftin fusese luat de la un locuitor de 76 de ani din satul Leonid Udod. El și soția sa, Tatiana, au putut reintra în posesia aparatului abia la sfârșitul lunii mai: un locuitor din Andreevka a găsit printre lucrurile sale și un dispozitiv care nu-i aparținea și l-a adus la punctul de distribuire a ajutorului umanitar.

În fotografiile, care au fost descoperite ulterior de proprietarul smartphone-ului, patru militari ruși pozează cu arme, pipe și medalii la piept.

Potrivit Vajnîe istorii, acești militari sunt: Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Șepelenko. Toți sunt angajați ai celei de-a 64-a brigăzi de puști motorizate.

Mulți dintre sătenii intervievați de către jurnaliști i-au recunoscut pe soldați, în respectivele fotografii.

Medaliile, două televizoare, un cuptor cu microunde, un cuptor electric și stocuri de mâncare pentru pisici au dispărut din casa în care avusese loc „ședința foto” a soldaților ruși. Proprietarul a găsit găuri de gloanțe pe tavanul casei sale de cărămidă, haine murdare în hambar, un număr mare de cartușe uzate pe gazon și un autocolant lipicios pe masa din bucătărie, pe care scria: „Noi nu am vrut război. 14.03”.

În iunie, Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat că îl suspectează pe militarul Daniil Frolkin de încălcarea legilor și cutumelor de război. Potrivit instituției, el ar putea fi vinovat de uciderea unui civil, în Andreevka, de furtul unei mașini de la un alt sătean și furtul medaliilor sovietice și ucrainene de la un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial.

În ceea ce-l privește, Frolkin a declarat, pentru Vajnîe istorii, că pe 11 ianuarie a plecat la „exerciții” în Belarus. Potrivit acestuia, acolo militarii nu au urmat nicio pregătire specială, iar el a aflat abia pe 23 februarie că vor intra în război în Ucraina.

După începerea invaziei, susține Frolkin, mulți dintre colegii săi au încercat să renunțe, dar nimeni nu a reușit să meargă prea departe.

Inițial, Frolkin a spus că el și tovarășii săi doar luaseră „niște chestii” din casele din Andreevka. Medaliile, potrivit lui, au fost puse înapoi după „ședința foto”.

Câteva ore mai târziu, l-a sunat înapoi pe jurnalist și i-a spus: „Eu, soldat al unității militare 51460, caporal de pază, Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreevka, împușcarea populației civile, jefuirea populației civile, confiscarea telefoanelor și că comandamentul nostru nu dă o p…ă pe luptătorii noștri, cu toată infanteria care luptă pe prima linie, în prima linie. Și după aceea vreau să spun asta: luați măsuri pentru a pedepsi comandanții – Omurbekov Azatbek Asanbekovici, colonel de gardă; locotenent colonel de gardă Dmitrenko; comandantul brigăzii noastre, colonelul Klobukov; și locotenent-colonel-șef de informații Romanenko, era responsabil cu serviciul de informații, a făcut o treabă proastă de recunoaștere și i-a condus pe oamenii noștri la moarte; de asemenea, comandantul adjunct al brigăzii, locotenent-colonelul Prokurat, care a dat ordin de împușcare”.

Militarul a vorbit și despre execuția unui sătean. Vajnîe istorii sugerează că e vorba despre Ruslan Iaremciuk.

„Înțeleg că pot fi închis pentru toate aceste informații”, spune el. „Nici măcar pentru faptul că am făcut toată această mizerie în Ucraina, ci pentru aceste informații [despre comandament]. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă la noi. Cred că ar fi mai bine dacă acest război nu ar exista deloc”, a declarat Frolkin.

În prima lună a războiului, mai multe orașe și sate din regiunea Kiev au fost sub ocupația armatei ruse.

Satul Andreevka a fost sub controlul armatei ruse de la sfârșitul lunii februarie până la începutul lunii aprilie. Pe lângă cei 13 oameni uciși, în Andreevka sunt încă dispărute peste  40 de persoane, notează Vajnîe istorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *