Politică

Un strateg american sugerează o alianță militară Moldova-România-Bulgaria. Germania nu are interes să sprijine Europa de sud-est în fața imperialismului rusesc

Interesele României, Bulgariei și Republicii Moldova se află în comunitatea atlantică, nu doar pe continentul european, de aceea cele trei țări ar trebui poate să dezvolte un mecanism formal de alianță [militară], susține Seth Cropsey, unul dintre cei mai importanți experți americani în strategie maritimă și de apărare.

Articolul, publicat de influenta publicație americană The Hill, susține că Europa, în special Germania, nu are prea mult interes să sprijine Europa de sud-est în lupta împotriva expansiunii rusești. Statele Unite ar trebui să înceapă discuții între România, Bulgaria și Republica Moldova cu privire la un aranjament politico-securitar non-UE, poate non-NATO, sugerează editorialistul la finalul analizei sale asupra ultimelor evoluții din Republica Moldova. 

În altă ordine de idei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată la Chișinău, a anunțat necesitatea creării unei uniuni de securitate în cadrul UE, “care va deveni parte a NATO și poate ajuta Republica Moldova să-și consolideze sistemul de securitate”. Ea a răspuns astfel la întrebarea jurnaliștilor privind modul în care UE poate ajuta Republica Moldova să-și protejeze spațiul aerian, în condițiile în care rachete rusești au survolat de mai multe ori Republica Moldova, iar o parte dintr-o rachetă doborâtă în Ucraina a căzut pe teritoriul republicii.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a declarat că noul plan de mobilitate militară al UE nu prevede desfășurarea de trupe pe teritoriul Republicii Moldova.

Neutralitatea militară a Republicii Moldova este înscrisă în Constituție și este un subiect sensibil. Șeful Parlamentului a subliniat că planul de mobilitate al UE se referă la trupele desfășurate de statele membre NATO la granița UE, nu în afara granițelor acesteia.

La 10 noiembrie, Comisia și Înaltul Reprezentant au prezentat un plan de acțiune privind mobilitatea militară 2.0 și o comunicare comună privind o politică de apărare cibernetică a UE pentru a aborda deteriorarea mediului de securitate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a spori capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și infrastructura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *