… Îmi amintesc ce forfotă mai era la Chișinău acum 10 ani. Mitinguri, demonstrații, marșuri, lozinci. „Jos Grossu!”, „Jos Demidenco!”, „Jos, mafia!”, „Noi suntem acasă!” etc.
Atunci nici nu bănuiam măcar că, scandând „Jos, Grossu!”, pregăteam drumul spre putere dlui Trică și dlui Valerică, încât scandând „Jos mafia!”, netezeam, de fapt, cărărușa pentru adevărata mafie, iar lăudându-ne că „Noi suntem acasă!”, ne pregăteam, de fapt, să pornim prin Spania, Grecia și Portugalia după o bucată de pâine. Visurile de „eliberare națională” s-au risipit și nu ne-a mai rămas nimic, decât regrete, ură, pesimism, încrâncenare, umilință…
Și dacă am ajuns aici, am o vorbă cu tine, dragă cititorule. Spune-mi, măi frate, cum stai cu fericirea? Mă refer nu la fericirea pe care o visează o domnișoară de 17 ani, ci la fericirea cea prozaică de a avea, pur și simplu, un salariu bun și la timp, să-ți ajungă de mâncare și de îmbrăcăminte și chiar să mai poți strânge un ban pentru ziua de mâine, să poți merge vara într-un concediu la munte sau la mare. Adică nu e vorba să faci avere, dar să-ți ajungă pentru un buchet de flori la o zi de naștere, un cadou la o nuntă, să-i cumperi copilului o jucărie și un computer, să te abonezi la un ziar, să-ți permiți o bucățică mai bună… că, de, tragi și tu în plug zi de zi, iar anii trec și viața se duce, dragul meu, uite-o cum trece pe lângă tine, uite cum te încărunțește, te chircește și te urâțește, uite-o cum îți flutură a adio și unde-i fericirea ta cea mare pe care ai visat-o când erai tânăr?
Apoi i-am dat jos pe agrarieni și am crezut că am obținut o mare biruință. În realitate, tot noi am rămas proști, fiindcă, la drept vorbind, agrarienii atâta și așteptau: să fie dați jos, căci obosiseră de atâta furat, adunaseră prea multe averi și aveau nevoie de timp liber ca să se bucure de ele. Și noi i-am „răsturnat”, oferindu-le plăcerea să se bucure de dulceața vieții. Am ales alt Parlament și credeam că L-am apucat pe Dumnezeu de un picior. Dar, de fapt, l-am apucat pe dracu de coadă. Ăștia de „centru-dreapta”, fiind, poți să zici, patrioți de-ai noștri, cum s-au văzut aleși s-au pus și ei vârtos pe „treabă”. Scandalurile se țin lanț. De doi ani se vorbește de mafie și corupție, dar tocmai trei cogeamite instituții – Ministerul de Interne, Procuratura și Securitatea – și încă atâtea organizații fiscale, gărzi financiare, poliții economice etc., nu au reușit să pună mâna pe niciun mafioțel, oricât de mititel și prăpădit ar fi! Să zică: iaca, iubit popor, cum arată! Uite, aista te fură!
Așadar, asta-i marea noastră dramă, dragă cititorule: ne-am obișnuit cu mizeria politică. Și când zic eu că nu avem simțul perspectivei istorice, iată la ce mă refer. Dacă aruncăm o privire în urmă și analizăm ce s-a întâmplat cu noi și cu Moldova în acești zece ani, vedem că nu am fost în stare să facem o opțiune clară în privința direcției în care ne mișcăm. Noi de fapt nici acum nu știm în ce direcție mergem și ce dorim. Zece ani din viață am pierdut ca să nu înțelegem încotro mergem! Respingem opțiunea unirii cu România din motiv că vrem să fim independenți, că nu ne plac „țiganii de români”, că nu vrem să fim „provincie”… Bun. Respingem opțiunea comuniștilor de refacere a imperiului sovietic pe motiv că nu vrem să redevenim „gubernie”. Bună și asta. Adică mergem pe calea independenței. Se acceptă. Dar cum mergem și cu cine mergem, te-ai întrebat vreodată? Moldova noastră, care merge de 10 ani „pe calea independenței”, se aseamănă azi cu o căruță stricată, plină cu haidăi beți, care chiuie și se înjură ca lăieșii, iar noi, poporul, o împingem din urmă ca s-o ridicăm pe culmea dealului (a fericirii).
Când iaca-iaca să ajungem la jumătate de deal, chefliii „aprofundează reformele”, doboară la pământ leul național, încetează de a ne mai plăti salariile și pensiile și ne propun referendumuri și alegeri anticipate. Ei bine, să admitem că ieșim mâine la votare. Credeți că o să-i votăm pe alții? Pe dracu! Tot pe aceștia o să-i votăm. Sau pe alții, dar tot de teapa lor: va pleca dl Trică și va veni dl Valerică. Și iar se va umple căruța cu haidăi, și iar scandaluri și chiuleli, și iar vor „aprofunda reformele”, și iar ne vor îndemna în Europa, și iar vom ajunge la jumătate de deal, și iar ne vor propune referendumuri și alegeri anticipate… Și tot așa mai departe. Dar unde mai departe? Asta-i întrebarea.
Problema, deci, nu e de a-l schimba pe dl Trică cu dl Valerică, ci cu totul alta. Eu zic, dragă cititorule, să ne gândim la acest lucru. Și dacă ne vom gândi serios, poate vom înțelege ce trebuie să facem mai departe.
Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul