Până când nu va fi reglementată în mod garantat situaţia minorităţii maghiare nu se poate vorbi despre aderarea Ucrainei la UE sau NATO, a declarat joi, 14 septembrie, vicepremierul ungar Zsolt Semjén.
În cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea de ştiri Hir Tv, oficialul ungar a amintit că Ungaria a propus anterior o soluţie la această chestiune. La congresul Partidului Popular European de la Malta, Viktor Orbán i-a spus președintelui ucrainean de atunci Poroșenko că, dacă Ucraina aspiră la UE, trebuie statuat, atât din punct de vedere al limbii, cât și al educației, faptul că limbile statelor membre ale UE sunt acceptate și în Ucraina.
Această propunere este încă menținută, a precizat vicepremierul ungar, care a adăugat: În ceea ce priveşte dubla cetăţenie, Ungaria recomandă să fie recunoscută cetăţenia ţărilor membre NATO şi UE. Însă, cel mai simplu lucru pe care îl recomandă Ungaria este ca Ucraina să recunoască maghiarii ca naționalitate autohtonă, a spus vicepremierul ungar, subliniind că acest lucru este asigurat în cazul tătarilor din Crimeea, iar dacă aceste drepturi ar fi asigurate şi pentru maghiari, atunci „în linii mari ar fi totul în ordine”.
Maghiarii au drepturi dobândite, care sunt garantate prin Tratatul de bază ungaro-ucrainean şi la acesta trebuie revenit, deoarece altfel ucrainenii „se află pe un teren mlăştinos” dacă încep să negocieze despre diferite chestiuni detaliate, pe care le demonstrează Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția. După care se face o modificare legislativă, care este abrogată de ucraineni, sau dacă nu este abrogată este sabotată la nivel ministerial sau local, a explicat Zsolt Semjén, care a mai spus: dacă autoritățile ucrainene nu pot să-l oprească pe primarul oraşului Mukacevo, pe „mafiotul care urăște maghiarii”, cum se pot aștepta să fie implementat un tratat.
Învățământul în limba maghiară a fost implementat anterior, sistemul de învățământ în limba maghiară a funcționat perfect până la evenimentele de la Maidan. La acest sistem trebuie să ne întoarcem, a declarat vicepremierul. Referitor la faptul că la întâlnirea preşedintelui ungar, Katalin Novák, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, acesta a vorbit despre faptul că ar dori să consolideze relațiile bilaterale și să le îmbunătățească, vicepremierul a spus: acestea sunt cuvinte. Ei au avut oportunități nelimitate de a asigura drepturile minime pentru maghiari.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Dar Romania, membru NATO si UE, are ceva de spus (conditii)cu referire la romanii care locuiesc pe perimetrul granitei RO si MD in Ucraina????
Aplauze pentru Ungaria