Chișinău

Unicul Muzeu de Istorie al capitalei RĂMÂNE ÎNCHIS

Bani s-au dat, dar s-au cheltuit irațional…

Chiar dacă deschiderea muzeului era planificată pentru toamna anului 2011, edificiul rămâne închis publicului larg și în ziua de astăzi. Directoarea instituției, Irina Bârcă, afirmă că de vină ar fi Direcția Cultură a capitalei, în subordinea căreia se află muzeul. Potrivit directoarei, compania, cu care a fost încheiat un contract de reparație a clădirii și amenajare a expoziției, cere încă 200 de mii de lei pentru a finisa lucrările, iar primăria refuză să ofere acești bani.

„Compania respectivă a câștigat concursul de reabilitare a clădirii în anul 2007 și urma să fie terminată atât reabilitarea, cât și amenajarea expoziției, până la finele anului 2009. Nu au terminat lucrările în acel termen, deoarece, vedeți și dvs., clădirea este destul de mare, iar lucrările s-au întins până în anul 2012. Atunci au fost blocate conturile firmei, iar noi așteptăm subvenții pentru a încheia amenajarea expoziției. Avem o scrisoare venită în februarie în care compania ne cere peste 200 de mii de lei pentru a termina lucrările. Dar noi de unde să-i luăm? N-avem de unde”, a declarat Irina Bârcă.

De cealaltă parte, șefa Direcției municipale cultură, Lucia Culev, a declarat pentru TIMPUL că contractul cu compania de reparație a expirat acum doi ani, iar acesta nu a fost prelungit, deoarece firma respectivă nu și-a asumat obligațiunile stipulate în contractul pe care l-a semnat cu primăria.

„Compania respectivă a cheltuit sume enorme și nu și-a mai dus munca până la capăt. S-au cheltuit bani enormi, iar în primăvară, atunci când Curtea de Conturi a efectuat un audit, au fost descoperite spălări enorme de bani. Cum puteam noi să prelungim contractele cu cei care ne fură?”, a afirmat Lucia Culev.

De la artă – la (ce)artă

Se pare că relațiile dintre directoarea muzeului și șefa Direcției Cultură sunt înghețate. Directoarea muzeului spune că Direcția Cultură a capitalei nu întreprinde mai nimic pentru a stimula activitatea muzeului. 

„Am o serie de scrisori și cereri expediate la Direcția Cultură, de la care nu am primit niciun răspuns până la moment. Nici acele planuri anuale de activitate ale muzeului nu mi-au fost aprobate de Culev. Nu știu ce face dumneaei, dar de când este în funcția pe care o deține, nu a vizitat niciodată muzeul nostru. Ea crede că aici totul este gol. Dar lucrările sunt efectuate în proporție de 95%. Urmează doar la ultimul etaj să fie amplasate picturile pe pod și sticla să fie zugrăvită, iar în casetele cu exponate să punem etichetele traduse în trei limbi. Noi și fără etichete putem deschide expoziția, dar să ne dea acordul și de mâine putem să deschidem muzeul”, a mai spus Irina Bârcă. 

Totodată, șefa Direcției Cultură, Lucia Culev, spune că de fiecare dată când cineva din oficiali a mers să viziteze muzeul, ușa de la intrare era mereu închisă.

„Și eu am mers acolo, dar au fost și colegii mei din subdiviziunile direcției, care mereu n-au mai găsit-o pe doamna Bârcă acolo și nici pe angajații muzeului, care de fapt sunt prieteni și rude de-ale sale. Muzeul trebuia să fie deschis încă din 2011, la ziua orașului. Foarte des avem expoziții și nu avem unde să le amenajăm, mereu trebuie să plătim pentru închirierea sălilor. Situația este destul de critică, iar Irina Bârcă se eschivează să vină la direcție să abordăm tranșant această problemă. Am impresia că dânsa este absolut iresponsabilă și inaptă să conducă muzeul”, a conchis Lucia Culev.

„Primăria trebuie să adopte politici culturale clare”

Directorul Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, afirmă că vinovat de această situație se face primăria capitalei, care nu alocă niciun leu pentru a redeschide Turnul de Apă.  

„Situația de la Turnul de Apă este una foarte complicată, atâta timp cât nu va exista o conlucrare între directoarea muzeului și șefa de la Direcția Cultură. Eu zilnic spun că primăria trebuie să adopte niște politici culturale clare, care să promoveze identitatea culturală și valoarea obiectelor de artă din Chișinău. Păcat că este o clădire atât de veche, dar nu este prețuită”, a conchis Ion Ștefăniță.

Clădirea fostului Turn de Apă, acum Muzeu de Istorie a oraşului Chişinău, este în reparaţie din 2005. Ea a fost inclusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură ale capitalei. Edificiul a fost construit în anul 1892, după proiectul arhitectului A. Bernardazzi. Din turnul acesta pornea conducta de aprovizionare cu apă a oraşului. Înălţimea turnului până la cornişă are 22 de metri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *