Media

Uniunea Jurnaliștilor din Moldova: “Compania NIT a pus interesele unui partid mai presus de rigorile breslei jurnalistice”

În activitatea sa Compania NIT a desconsiderat prevederile legale ce reglementează funcționarea unei instituții audiovizuale. Este vorba, în primul rând, de Articolul 32, alin.(3) al Constituției care interzice între altele îndemnul la ură națională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la violență publică.

Compania NIT a ignorat avertismentele repetate ale Consiliului Coordonator în ceea ce privește încălcarea Art. 6, p. 1; Art. 7, alin.. 1, 2, 4, lit. a), b), c); Art.10, alin. 5, dar și alte articole ale Codului Audiovizualului.

Canalul de televiziune NIT n-a respectat normele de auto-reglementare elaborate de breasla jurnalistică care vizează deontologia profesională, conținute în Codul Principiilor de Etică Profesională a Jurnalistului din Republica Moldova, Articolele 2, 4, 5, 8, 10 și 11.

În felul acesta, Compania NIT, singură şi nesilită de nimeni, a abandonat în mod deliberat câmpul legal al Republicii Moldova, sfidând etica profesională şi autoexcluzându-se din categoria instituțiilor de presă.

Compania NIT a pus interesele unui partid mai presus de rigorile breslei jurnalistice, transformând instituția de presă într-o umilă unealtă de propagandă, iar pe jurnaliști – în activiști propagandiști.

NIT a ignorat nu numai avertismentele instituției de reglementare, dar și pe cele ale Uniunii Jurnaliștilor, ale altor organizații de presă, formulate în momentele când această companie obținea, prin abuzuri, incompatibilități și trafic de influență, frecvențe și rețele de emisie, drept favoruri pentru serviciile sale prestate partidului de guvernământ în anii 2001-2009.

Uniunea Jurnaliștilor s-a pronunțat constant împotriva abuzurilor săvârșite împotriva presei, a apărat mereu interesele jurnaliştilor şi ale redacţiilor. UJM nu acceptă însă dublele standarde în situaţiile în care instituțiile media degenerează în ordinare instrumente de propagandă, de intoxicare şi de promovare a urii și xenofobiei. Asemenea ticuri ale presei sovietice compromit nu numai redacţia respectivă, dar și întreaga breaslă jurnalistică, subminează rostul și credibilitatea profesiei în fața cetățenilor.

Aceste practici trebuie să dispară

În acelaşi timp, UJM regretă declaraţiile ambigue ale unor organizaţii mass-media într-o problemă atât de principială cum este libertatea de exprimare şi corectitudinea presei în fața legii și a consumatorului de emisiuni, precum şi demersul stângaci al reprezentanţei ONU în Republica Moldova care „cheamă autoritățile din Moldova să restabilească neîntârziat licența postului tv”, invocând apartenența acestuia la unele minorități naționale. UJM respinge asemenea speculații și amintește reprezentanței ONU, că NIT este o televiziune generalistă care, în pofida tuturor avertizărilor, servind interesele fostului partid de guvernământ, a refuzat cu încăpăţânare să aplice principiul pluralismului, a propagat ura şi segregarea națională, ignorând Constituția și Legea.

Or, în fața legii toți sunt egali, după cum prevede și articolului 29, punctul 2 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, care stipulează că: „În exercitarea drepturilor și libertăților sale, fiecare om nu este supus decât numai îngrădirilor stabilite prin lege, exclusiv în scopul de a asigura cuvenita recunoaștere și respectare a drepturilor și libertăților altora…”. Practic, toţi cei care, în numele unor prost înţelese principii democratice sau dintr-o falsă solidaritate jurnalistică, cer clemenţă pentru NIT, nu fac altceva decât să încurajeze nihilismul juridic şi să îndemne la nerespectarea legislaţiei în vigoare.

UNIUNEA JURNALITȘILOR DIN MOLDOVA, 11 aprilie 2012 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *