Unul dintre cele mai populare medicamente, folosite în timpul sarcinii, ar putea cauza autismul la copii
Conform unui studiu publicat în Journal of Epidemiology, expunerea la medicamentele cu paracetamol în timpul sarcinii poate creşte riscul pierderii funcţiilor de atenţie a nou-născuților. Potrivit cercetării, copiii care au fost expuşi frecvent la acest medicament au performanţe scăzute în cadrul testelor pe calculator care măsoară neatenţia, impulsivitatea şi viteza de urmărire, scrie The Thelegraph.
Doctorul Jordi Julvez, cercetător la Institutul CREAL din Barselona şi co-autorul studiului a declarat că ,,paracetamolul ar putea dăuna dezvoltării neuronale a feților din mai multe motive. În primul rând poate reduce durerea prin acţiunea asupra receptorilor canabinoidelor din creier. Din moment ce aceşti receptori, în mod normal, determină când un neuron matur este conectat cu altul, paracetamolul ar putea altera acest proces. De asemenea, poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar sau ar putea fi direct toxic pentru anumiţi fetuşi, care nu au capacitatea unui om matur de metabolizare a medicamentului”, a declarat expertul.
Potrivit lui, pe viitor ar putea fi impuse limite de consum a acestui medicament pentru gravide. Asta însă se va întâmpla după ce va fi finalizat următorul studiu la acest subiect, în urma căreia se va stabili ce doze ale medicamentului pot fi periculoase pentru fetuși. Abia ulterior, dacă va fi nevoie, ar putea fi propuse schimbări în tratamentul gravidelor cu paracetamol.