Actualitate

[UPDATE] BNS nu știe, DEOCAMDATĂ, câte persoane au fost recenzate

Ofițerul de presă al BNS, Natalia Rotari, a explicat că procesul este îngreunat din cauza că „răspunsurile de pe teritoriul republicii vin greu” și a promis că imediat ce vor dispune de aceste informații vor organiza o conferință de presă.

***

Recensământul din Republica Moldova din 2014 s-a încheiat, chiar dacă nu a fost recenzată toată populația. Datele finale vor fi publicate pe parcursul anului 2015 și „conform recomandărilor internaționale – la cel puțin 27 de luni de la colectarea propriu-zisă”.

Începând cu data de 25 mai, personalul antrenat în organizarea și desfășurarea recensământului va executa o serie de activități logistice și de verificare primară a datelor colectate. În perioada 26-28 mai, responsabilii vor organiza primirea și predarea documentației de recensământ, or instructorii-controlori vor recepționa documentația de recensământ de la recenzori. În situații „de neacoperire din momente obiective sau greșeli în completare”, pentru a evita erorile la procesarea ulterioară a datelor, aceștia vor merge în teren pentru verificarea și asigurarea calității.

Astăzi, 27 mai, în cadrul Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare, din cadrul Guvernului, va fi prezentat estimativ procentul de acoperire și de recenzare. Mai mult, până pe 28 mai, orice cetățean poate DOAR să verifice propriul formular, respectiv, recenzarea populației a încetat la ora 23.59, 25 mai.

În urma prelucrării datelor, în luna decembrie a.c., vor fi prezentate datele preliminare privind numărul populației, sexul, vârsta, dar și numărul persoanelor plecate peste hotare. Datele vor acumulate în baza unor centralizatoare prezentate de către personalul din cadrul secțiilor de statistică teritoriale.

Totalizând explicațiile directorului general BNS, Lucia Spoială, în perioada 16-29 iunie, „în strictă conformitate cu normele de securitate, documentația va fi prezentată pentru prelucrarea informației. Verificarea, validarea și, totodată, conformitatea de respectarea metodologiei de recensământ va fi evaluată în baza anchetei de control”. Mai mult, aceasta exclude posibilitatea nevalidării documentației în urma verificării acesteia.

În decursul recensământului, conform Luciei Spoială, personalul a primit peste o mie de apeluri telefonice zilnice cu plângeri, concretizări, verificări. Întrebată cum explică numărul ridicat de sesizări din partea societății civile cu referire la faptul că nu au fost recenzate, Lucia Spoială a declarat că „recensământul populației este un exercițiu statistic care permite marje de eroare de participare, de non-răspunsuri și de refuzuri”. Pentru acest exerciţiu s-au cheltuit 89 de milioane de lei.

În același timp, aceasta afirmă că nerecenzarea întregii populații nu este din vina recenzorilor, astfel încât aceștia „au depus efort dublu-triplu la convingerea populației de a participa la recensământ” și asigură că cei care nu și-au îndeplinit conștiincios funcția vor fi sancționați prin neachitarea salariului. „Dacă vor fi identificate cazuri de falsificarea sau de necompletarea formularelor, administrativ, CRED CĂ, TOTUȘI, noi vom depune efort să fie sancționați”, adaugă Lucia Spoială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *